Scott F. Fitzgerald, wicked hair, looks like horns!

In het Engels kennen we het woord Wicked, wat over het algemeen wordt vertaald met ‘kwaadaardig’, ‘met kwade bedoeling’ of intrinsiek slecht’. Rond 1920 gebruikte F. Scott Fitzgerald het als een eufemisme voor ‘wonderlijk’ of ‘wonderbaarlijk’. En met die betekenis kwam het ook uit de mond van Ron Weasley in de Harry Potter serie terecht en werd dat op die humoristische wijze ingevoegd op grond van de etymologische herkomst (volgens een artikel van Anatoli Libermann) gebruikt door J.K. Rowling. Maar in de Saksische en Germaanse taal kwam dit woord ook voor, en het is minder ‘kwaadaardig’ als het lijkt. Welke invloed ‘verbasterde’ dit woord tot ‘kwaadaardig’ en ‘schadelijk’? Nou? Dat zal ik je vertellen: de kerken (Katholiek en Protestant) die ‘de enige ware godsdienst’ verkondigde, en om de ‘zuiverheid’ te waarborgen tussen het jaar 1450 en 1944 zo’n 20.000 tot 200.000 zogenaamde ‘heksen’ martelden (en op wat voor gruwelijke wijze), verdronken en levend verbrandden. Het laatste slachtoffer was Helen Duncan . Helen Duncan was een van de laatste mensen die werd veroordeeld op grond van de  Witchcraft Act van 1735, die het oproepen van geesten ten onrechte veroordeelde als een misdaad. Ze werd veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf.  Bij haar veroordeling riep ze uit:  ‘Ik ben onschuldig,  is is er geen God?’.
Want men zei: ‘heksen waren verantwoordelijk voor alle kwaad in de wereld’, aldus de waanzinnige Heinrich Kramer, alias Henricus Istitorius, en Jacob Sprenger, de schrijvers van de Maleus Malificarum, oftewel ‘de heksenhamer’. Dit boek baseert zich op ‘de bijbel’ en talloze andere onzinnige bijgelovige volksverhalen die aantonen dat ‘de vrouw bevattelijk is voor de listen en verleidingen des duivels’ en daarom is elke vrouw een potentiële, let wel, kwaadaardige heks, en dat is natuurlijk, volgens deze door celibaat gefrustreerde testosteron gedreven psychopaten Heinrich und Jacob, de enige vorm van hekserij: volgens hen is alle hekserij kwaadaardig. Het boek is te triest en lachwekkend voor woorden: de zielige mannen worden tot zonde verleid (uh ik dacht dat die figuren achter hun p** aanliepen, en veelal waren zij de verkrachters….). Als de melk zuur wordt: een heks, datzelfde geldt voor de pest (niet hygiëne….), scheepsrampen (niet klotige stuurmanskunst of net storm op zee gaan), mislukte oogsten, miskramen, noemt elke ellende maar op. Vrouwenhaters waren de vriendjes Jacob und Heinrich, en dat kwam de kerk van de middeleeuwen goed uit. Vrouwen die konden lezen, nadenken, zich verweren, konden genezen en iets durfden in te brengen tegen de meute dom-houdende religieuze leiders. Maar nu draaf ik door, gesterkt door mijn gevoel van minachting voor moordenaars die zich rechtvaardigen op grond van een boek (ze zijn er overigens nog!)

Wikke of Wicked in het Nederlands

Etymologie: Modern lemma: wikken. Het woord houdt verband met wichelen, wat elke vorm van waarzeggerij in het Nederlands kan inhouden, dat betekent ook ‘een weg zoeken waar onduidelijk is wat voor beslissing je moet nemen’. Dan ging je naar het ‘wikkewijf’. Zij hield zich bezig met ‘wikken en wegen’. Onze woord ‘wijze’ houdt daar ook nog verband mee, niet alleen houdt dit verband met wijsheid, maar natuurlijk ook de weg wijzen. Zo stamt het engelse ‘Wizard’ en ‘Witch’ ook nog af van dit Saksisch / Germaanse woord wat zijn weg vond in de Angelsaksische taal en uiteindelijk in het Engels. Ze waren dus wijs door ‘kunde’, er waren en zijn natuurlijk uitzonderingen, want kwakzalvers, charlatans en wannabe’s zijn er altijd geweest die geld slaan uit de wanhoop van arme drommels of juist bepaalde mensen belazeren die het wel verdienen.

In onze tijd

Ja, in onze tijd, en eigenlijk vanaf de jaren 1960 komt traditionele magie weer in beeld. In de jaren 1960 deed Selena Fox van zich horen, evenals Silver Ravenwolf en Oberon Zell-Ravenheart (Wicca en Druïdisme). In Anodea Judith komen (Kundalini) Yoga en hekserij, West en Oost samen. Maar de religieuze, fundamentalistische christenen en moslims zien in deze beweging het werk van de duivel. Het internet staat er vol mee. Men waarschuwt tegen paganisme, reiki, druïdisme, new age, hekserij, Wicca, hindoeïsme, boeddhisme, afijn gooi alles wat niet islamitisch of christelijk is maar op een grote hoop. Het is allemaal ‘wicked’ e een gevaar voor ozne maatschappij, zeggen de religieuze gekken de met borden op straat staan om ook homo’s, lesbienne, transgenders en heksen niet te vergeten verdoemen naar de hel.

Laten we eens terugkijken: wie vergoten het bloed van Indianen, Chinezen, Indiërs en Indonesiërs, onschuldige vrouwen, voerden ‘heilige oorlogen’, rechtvaardigden slavenij, aanbidden een god die zijn eigen zoon of zijn volgelingen opoffert voor ‘het heilige doel’, lees de bijbel maar eens na:

Gelukkig hij, die uw kinderen zal grijpen en tegen de rots verpletteren’ (Ps.137:9)

‘Wanneer er een ziel is, die zich tot de waarzeggers en tot de duivelskunstenaars zal gekeerd hebben, om die na te hoereren, zo zal Ik Mijn aangezicht tegen die ziel zetten, en zal ze uit het midden van haar volks uitroeien.’ (Lev.20:5)

‘Ga nu heen, en sla Amalek, en verban alles, wat hij heeft, en verschoon hem niet; maar dood van de man af tot de vrouw toe, van de kinderen tot de zuigelingen’ (jawel, mensenoffers en kinderoffers), ‘van de ossen tot de schapen, van de kamelen tot de ezels toe’ (wat hebben die arme beesten, vrouwen en kinderen er verdomme mee te maken?).(1 Samuel 15:3)

Zo kan ik nog veel meer opnoemen. Wie is er kwaadaardig? Wie heiligden de oorlogen, volkerenmoorden, vernietigden culturen en de wijsheid der eeuwen. Verkrachtte, en moordde je in naam van God, dan zei de priester ‘ergo te abseluto (Ik geef je absolutie, je deed het toch in naam van God?) Nee, wicked is nog niet zo slecht. Door teksten gerechtvaardigde moord is het grootste kwaad. Maar het wikkewijf is best lief als je haar leert kennen…..

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.