Welkom in Utopia?

Wij als bloggers zijn even idealistisch als de rest van de mensheid. Ook wij zijn idealisten. Nog zo’n woord: ideaal. Wij zouden graag willen dat de dingen anders, mooier zijn. Ondertussen hebben wijzelf puinhopen achter ons gelaten; de puinhopen van mislukte relaties en utopische bewegingen. Laat ik er een paar noemen.

Religie als Utopie

Ik heb zelf meer dan 30 jaar rondgewandeld binnen een sekte. Wat een bak met toneelspel! Wij hadden’God’ gevonden en ineens waren we ‘veranderd’. Dat moest de hele wereld weten, dus vielen wij mensen in de familie, op ons werk, in onze vriendenkring lastig met ‘het evangelie van het koninkrijk van God’. Maar de mensen mensen prikten er doorheen. Ze hadden alle andere bewegingen al gezien. Allemaal bewegingen van ‘gezellig bij elkaar’ en ‘de grote boze wereld buitensluiten’. Ondertussen werden we binnen de bewegingen allemaal toneelspelers die naar ‘de grote boze buitenwereld’ lieten zien dat ‘ons Utopia het beste is’. En we vulden de (collecte)zakken van de leiders die ons wilden behoeden dat we vooral niet langer zelfstandig zouden denken. De beweging werd er een van fanatici, die het licht in de ogen van ‘de anderen’ niet gunden. Nee, ‘de wereld’ moest bekeerd worden tot ons Utopia, waarin degene die afwijkt van ‘de norm’ in het gareel gebracht moest worden. Ons Utopia begon ons te verstikken, ons Utopia werd er een van discriminatie, uitsluiting, moralisme. Ons Utopia werd een Moloch, een Medusa, een Kali die offers eist; bloedige offers.

Toneelspelers

De leiders, veelal heteroseksuele, van testosteron vervulde dictatortjes, speelden hun semi-psychologische spel goed. Ze preekten, speelden op het gevoel, keken de mensen in de ogen en verkondigen in eerste instantie ‘een boodschap van liefde’. Het was, en is, een meervoudige boodschap.

  1. Je mag komen zoals je bent, komt tot…God, Allah, Krishna, de beweging etc. Bekeer je, wordt als ons, dan ben je gelukkig.
  2. Je mag niet blijven zoals je bent. Nu moet je je gaan houden aan duizenden regels. Je moet vooral geld geven; minstens 10% van je salaris.
  3. Nu moet je ‘de wereld’ achter je laten, jezelf gaan verloochenen en vooral alle bijeenkomsten bezoeken, zoadat je alle contact met de buitenwereld vergeet, je vrienden, je familie en dergelijke de rug toekeert.
  4. Je moet net zo goed toneel leren spelen als de anderen binnen de beweging. Je wordt een fanatieke, niets ontziende, irritante en opdringerige verkondiger van ‘de boodschap’
  5. Je wordt net zo’n grote discipel als je leermeester; het liefst spreken we zijn taal, dragen we zijn kleding, herhalen we hersenloos wat hij opdist. We worden klonen van fanatici; van mensen waar je voor je ‘bekering’ niet mee om had willen gaan, omdat we ze toen nog classificeerden als charlatans.

Wat heeft ons Utopia gebracht

Utopia bracht op Dystopia, dat is het tegengestelde van onze ideale wereld. Velen van mijn huidige vriendinnen en vrienden zijn ‘renegades’. We hebben de beweging achter ons gelaten. De beweging bleek niet zo goed voor ons op het moment dat we, op welk gebied dan ook, uit de kast kwamen. De gesprekken met de wijzende vinger volgden. In dat gesprek was geen sprake van dialoog. Wij waren fout, wij moesten bekeerd worden van de verkeerde weg. Sommigen keerden terug. het gevolg: zelfmoord, deillusie, opname in een inrichting en totale reddeloosheid. Ja, dat was ‘de zegen’ van Utopia. Geaardheid of genderdysforie werd niet getolereerd. Ook niet als je ging scheiden van je partner, omdat het niet meer ging. Utopia toonde haar ware gelaat. Ze werden genadeloos als de duivels die ze zij leken te bestrijden. De boodschap van ‘onvoorwaardelijke liefde’ toonde haar keerzijde; ontblootte haar monsterlijke tanden. Ze accepteerden onze verandering niet. Het betekende dat we braken met de beweging. We raakten, ook ik, alles kwijt. We werden ballingen, uitgekotst en uitgespuugd. In de beweging werd er over ons gesproken en gepreekt. Wij waren afvallig want we waren niet langer klonen van ‘de leider’. We kregen Utopiadysforie.

 

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.