© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Speciaal voor vrouwen

Hoe denk jij over jezelf? Hebben de ervaringen van je leven je een beeld gegeven dat je niet voldoet, niet speciaal genoeg bent? Hebben mannen (het kunnen ook vrouwen zijn), je niet met respect, liefde, aandacht en tederheid behandeld? Is jou geweld aangedaan, ook in de vorm van emotioneel, fysiek en seksueel misbruik?

Dit kan leiden tot een verkeerd zelfbeeld. Maar wat is zelfbeeld? Herken jij het volgende beeld van jezelf, dat je ONVOLMAAKT bent:

 • Ondeugdelijk?
 • Nietswaardig?
 • Verkeerd?
 • Onbelangrijk?
 • Lelijk?
 • Moeilijk?
 • Achterlijk?
 • Afgeschreven?
 • Kleinzielig?
 • Teleurstellend?

Geen vrouw, geen mens, is geboren met een label, een sticker. Geen vrouw is geboren met dergelijke waardeoordelen. Er worden nogal wat stickers, labels of classificaties opgeplakt. Dat kan middels opmerkingen, moppen, hoe je benaderd wordt, als je geen kans krijgt promotie te maken omdat een man voorrang krijgt. Dit kan bewerkstelligen dat je anders naar jezelf gaat kijken als naar wie je in feite bent. Maar jij bent V.O.L.M.A.A.K.T:

Te lang leefde jij in de schaduw. Ja, het principe van de man heeft al die eeuwen de vrouw in al haar schoonheid overschaduwd, in het donker gesteld. De man stond in het licht, hij schreef ‘geschiedenis’, maar hij schreef het met bloed en vuur. Zeer weinig vrouwen vonden een plek in de geschiedenisboeken, behalve koninginnen, Keizerinnen, en vrouwen als Mata Hari, Kenau Simonsdochter Hasselaer, Jeanne d’Ark,  of Cleopatra. De ‘oorlogshelden’, schreven de geschiedenis zoals we dat kennen uit de scholboeken. Het waren de veroveraars, de denkers, de theologen, de kolonisten, de soldaten die de vrouwen van de ‘overwonnen vijand’ onteerden, verkrachtten, mishandelden. Zij schreven die geschiedenis met bloed en vuur. Jouw bloed werd vergoten en jouw enige stemgeluid was slechts jouw geschreeuw in ondraaglijke pijn op de brandstapels. Vele begaafde vrouwen zoals jij, werden een aardse hel bezorgd. In het verleden en ook in het heden. Zo’n hel kan zijn: beschuldigingen, misogynie, discriminatie, geweld, vernederingen, ontrouw, denigrerende opmerkingen, behandeld worden als tweederangs burger, je rechten die je ontnomen werden, alleen bekeken worden als ‘een stuk vlees’.

Jij stond aan de zijlijn. Niet belangrijk terwijl ‘je geliefde echtgenoot’ geschiedenis schreef, maar jij moest ‘de de schaduw staan, zoals het hoort’ (Malle Babbe, Rob de Nijs). Hoe heb jij niet geleden. Je moest ‘de liefde van de man’ ondergaan. Je moest je buigen, bukken, onder zijn grillen. Voor jou zat er zelfs geen voldoening, geen bevrediging in. Je was niet langer de prinses van voor de verovering of het gedwongen huwelijk. Je werd een object, een subject (onderworpen). Je werd een middel, een gebruiksvoorwerp die voor de man diende als een uitlaatklep van zijn behoeften of gewelduitbarstingen.

Maar jij, waar was jij? Waar was er plek voor jouw behoefte aan tederheid? Waar was er een plek om te schuilen, om aandacht, ontferming en tederheid te ontvangen. Een borst om aan te huilen, warme armen om je heen? Dat is de ongeschreven geschiedenis van de vrouw. Een geschiedenis geschreven in tranen.

Ook in het heden, binnen fundamentalistische culturen is er nog steeds niets veranderd. De vrouw moest óf ingetogen eigendom zijn, óf hoer. Er was geen tussenweg, voor vele vrouwen nog steeds niet. Je had als man een vrouw én een buitenvrouw, een minnares die hoopte dat de man ooit zijn vrouw zou verlaten voor jou, maar hij  liet je uiteindelijk stikken. je was een avontuurtje voor hem, en jij bleef achter, soms met kinderen, maar altijd met een gebroken hart. In geen enkel opzicht was en ben je uit de schaduw van de door mannen gedomineerde maatschappij gekomen. Een vrouw, zo’n grofweg 50% van de totale menselijke populatie, is terzijde gesteld. Nu is het tijd dat jij uit de schaduw komt, dat je gaat stralen. Dat je je heerlijkheid laat zien. De man was al die tijd het verwende jongetje, de dreinende kleuter die altijd zijn zin kreeg. De Bambam van de Flinstones die alles kapot had gemaakt, alles kapot sloeg. In sommige culturen, zoals de fundamentalistische islam, mag je je vrouw slaan, mishandelen, zoutzuur in haar gezicht strooien, haar laten verkrachten door andere mannen. De man is doorgedraaid, hij heeft simpelweg teveel ruimte ingenomen, ingegeven door zijn onbeteugelde hoeveelheid testosteron. De man moet 10.0000 stappen terug en in gelijkwaardigheid aan jou het podium geven. Hij moet inzien wat hij niet allemaal naar zijn grootje heeft geholpen. De vrouw is de hoop voor de toekomst, om deze, door mannen kapotgemaakte wereld, te helen. Het zal hem beschamen, bescheidener maken. Ik geloof in deze omwenteling van liefde.

De ongeschreven geschiedenis

St. Brigit Kruis

In de vroege middeleeuwen was er een innerlijke revolutie aan de gang. In Ierland vond er een verborgen revolutie plaats. Het begon met Padraigh (St.Patrick). Een soyant detail is dat Brigit één van de eersten was die ‘het nieuwe geloof aannamen’. Brighid was, een Druïde, een hogepriesteres van de godin Brighid. In die tijd gingen talloze druïdes, barden en ovaten (de drie Keltische priesterklassen) massaal over naar het ‘christendom’, niemand weet waarom. Het was geen christelijke opwekkingsbeweging, maar een strategische keuze. Men voorzag dat het christendom alle ‘heidense godsdiensten’ onder de voet zou lopen. En te vuur en te zwaard een schrikbewind, een holocaust zou starten. Men zag in visioenen de vuren van Samhain plaatsmaken voor brandstapels van de inquisitie en men verborg zich.

Maar onder de nieuwe ‘priesterorde’ bevonden zich mannen die voor die tijd behoorden tot de Keltische priesterordes. En onder de vrouwen bevond zich Brighid, oftewel Brigit. Zij was een hogepriesteres van de godin Brigit. Ze valt in het Keltische christendom samen met de godin. Ze was haar evenbeeld in persoonlijkheid, voorkomen en verhevenheid en een begaafde genezeres, zieneres, barmhartig en gastvrij. Haar levensgezellin, haar Anam Cara was Darlughdach. Zij waren met elkaar verbonden bij de eerste ontmoeting. Ze leefde, woonden en sliepen samen, zij waren meer dan geliefden. Nadat Brigit was toegetreden tot het ‘christendom’ werd zij, als door een wonder van de Voorzienigheid, abdis van een klooster bestaande uit mannen en vrouwen. Ze had de begaafdheid van de kunsten: muziek, poëzie schilderkunst. De Keltische monniken werden onder haar leiding bekwaam, en de kunst van de verluchting, de kleine schilderijtjes en vergulde en geschilderde letters en afbeeldingen waren ongeëvenaard in Ierland, Wales, Schotland en Engeland. Zij werden door heel Europa gevraagd te onderwijzen, en met hun kunst kwam een onderstroom van Keltische spiritualiteit op gang die onder vrouwen een opleving van vrouwelijke energie met zich meebracht. Wat een keerpunt in de tijd had kunnen zijn ten goede, een opleving van spiritualiteit, werd en keerpunt ten kwade. De persoon Heinrich Kramer, alias Henricus Institorius, werd een martelwerktuig in de handen van de Patriarchale, door mannen overheerste Kerkelijke macht toen hij alle schuld voor rampen, mislukte oogsten, de pest en opkomst van niet kerkelijke spiritualiteit toeschreef: de vrouw. Hij schreef zijn Malleus Malificarum, de Heksenhamer en met de introductie van dit werk plaveide hij de weg voor de vrouwenvervolging, heksenvervolging genoemd. Dit kostte het leven aan 20.0000 tot 200.000 kostbare vrouwen, begaafd of niet begaafd en daarmee werd deze spirituele beweging tot stilstand gebracht.

Ik geloof dat jij, volmaakte vrouw, een bijdrage zal leveren aan die betere wereld. De wereld heeft jouw ware wijsheid nog niet gezien. De mannen hebben slechts oog gehad voor de lichamelijke schoonheid en je innerlijk nog niet gezien. Je zult stralen als de zon, zoals eertijds Brigit, dochter van Dagda en de Morrigan, bij haar geboorte staalde als de zon. Zo mag ook jij stralen. Jij, mooie en bijzondere vrouw, of je nu een geboren vrouw bent of een transvrouw. De vrouw is wellicht het mooiste wezen in de hele schepping, of de hele evolutie van de mens. Jou schoonheid, innerlijke en uiterlijk is ongeëvenaard. Je zal gaan stralen, ik ben ervan overtuigd!

Mijn verhaal, jouw verhaal

Ik ben als man geboren, maar ik ben nooit comfy geweest met mijn genderidentiteit. Ik ben altijd al veel opgetrokken met vrouwen. Zelf heb ik nooit misbruik kunnen maken van de kwetsbaarheid van vrouwen. Ze namen, en nemen mij nog, in vertrouwen en ik hoorde de meest hartverscheurende verhalen over misbruik, geweld, over hoe mannen vrouwen behandelen als een ‘stuk vlees’. De laatste tijd kwamen bij mijn vriendinnen de verhalen los. Het is altijd hetzelfde liedje. Mannen, maar onder lesbiennes ook, lijken maar een ding te willen, en als ze dat hebben gehad ben je niet belangrijk meer. Als je ze je zat zijn, omdat jij niet lekker ik je vel zit, dan dumpen ze je of zetten je voor een keuze. Je wordt als vrouw weer gemanoeuvreerd een een positie. En wederom heb je een gebroken hart, voel je je afgewezen. Wie kan nu gewoon bij je zijn, je troosten, in je armen nemen zonder dat het ‘voort wat hoort wat’ is. Misschien kan ik dat door mij handicap: ik kan gewoonweg niet kiezen voor misbruik te maken van het vertrouwen van vriendinnen, lieverds die hun verhaal kwijt willen, even bij je willen huilen, bij je schuilen. Ik zou simpelweg niet met mijzelf kunnen leven, ik gooi mijzelf liever voor de trein dan dat ik van het vertrouwen gebruik zou maken om mijn eigen behoeften te vervullen. Zo’n vriendin is ‘heilig’ voor mij. Als zij behoefte aan mijn intimiteit zou hebben, dan zou ik haar nooit afwijzen, maar ik bewaar mij ervoor ooit een vriendin in een positie te dwingen van Quid Pro Qo (voor wat hoort wat). Zijn we echt niet in staat om gewoon te troosten, zonder vooraf bedachte voordelen? Zonder het oogmerk van 5 minuten heftige seks en daarna weet te vertrekken, of de volgende morgen? Mensen die zo omgaan met vrouwen zij het niet eens waard om in de buurt van hen te komen. Het grenst aa aanranding, en in feite is dat ook nog zo.

Dus lieve vrouw, lieve vriendin, trap niet in de val van degenen die door hun opmerkingen al laten blijken dat je een avontuurtje ben. Daarna wordt je als een vuilniszak aan de kant gezet. Dat ben je niet waard. Jij bent namelijk VOLMAAKT.

 

6 Thoughts to “VOLMAAKT – Inleiding”

 1. Mooi geschreven zeg,
  Ik moest denken aan een opmerking die ik laatst op FB tegenkwam; dat we als vrouwen de huur (voor onze aanwezigheid op aarde) wel lijken te moeten betalen door middel van ‘er mooi uit zien’.. Die kwam wel binnen, eerlijk gezegd.

  Wanneer een man snel,snel een shirt aantrekt, wat water in zijn gezicht gooit en even de handen door het haar haalt voor ‘ie de deur uit loopt is dat doorgaans geen probleem – terwijl een vrouw na zo’n kort ochtendritueel er flink op aangekeken zou worden. We ‘moeten’ een make-upje op, de nageltjes gelakt, de haren in model, de kleren gestreken, de sieraden aangepast op de outfit, t liefst ook op hakken en heerlijk geurend voor de dag komen, willen we geen scheve blikken ontvangen (niet alleen van mannen, vrouwen delen de overtuiging net zo hard!). En zoals jij schrijft – dat is nog maar het begin..

  Jammer dat feministen zo’n vervelende ‘reputatie’ hebben. Zelfs mijn vriend vond het onnodig gedoe – dat feminisme. “Want ja: als er dan opeens iets getild moet worden is de man de sjaak.” .. Daar gaat het toch helemaal niet om?!? Het gaat erom dat we in een patriarch leven en dat er ongelijkheid is/wordt gezaaid – en dat dat ook nog eens doodnormaal wordt gevonden! Dat (o.a.) vrouwen zichzelf (gedwongen) verloochenen omdat er een zieke overtuiging heerst. Meer mensen mogen een soortgelijk stukje schrijven, als je ’t mij vraagt.. Meer ‘awereness’ kan in deze zeker geen kwaad.

  Chapeau! Xx

  1. Thanx Anne,

   Zelf ben in Transvrouw, en heb mij altijd ‘druk gemaakt’ over hoe mannen vrouwen behandelen. Ik heb heel wat vriendinnen over de vloer gehad die kwamen uithuilen. Ik ‘geloof’ in een toename van de vrouwelijke spiritualiteit in onze tijd. In de middeleeuwen is er een zware prijs betaald vanwege vermeende hekserij, de ‘echte heksen’ bleven meestal buiten vervolging. Als je mooi was of sterker in je schoenen stond moest je de prijs betalen als je ‘geen diensten bewees’ aan de mannen, nam je het op voor andere vrouwen dan was dat een bewijs dat je in een heksenkring zat. Ooit de Malleus Malificarum gelezen? Echt, wat een duivels boek. Hoe elke vrouw beschuldigd werd van potentiële verbondenheid met ‘de duivel’. De martelingen, de vervolgingen. Paus Honorius schreef een Grimoire met rituelen gebaseerd op ‘the lesser key of Salomo’ en experimenteerde met rituelen om demonen op te roepen en te beheersen. Doet mij denken aan Aleister Crowley die ook gebruik maakte van ‘the lesser key of Salomo’ toe hij begon met zijn magische experimenten. Dus wie maakte gebruik van ‘the left hand path’, de Katholieke kerk lijk het te hebben geïntroduceerd voordat John Dee, Markies de Sade, de Al Jilwah door Isya Joseph, en het ouevre van Aleister Crowley en Anton Szandor LaVey werden geïntroduceerd. Dus, wie waren de eerste zwarte magiërs? Degenen die door en verderf zaaiden onder de andersdenkenden. Ee de vrouw was altijd slachtoffer, in love and war…

   1. Vreselijk ja. De heksenhamer moet je mij ook niet laten lezen. Ik begrijp de Paganisten die ervoor kiezen alleen/voornamelijk de Godin(nen) te vereren (zoals de Dianics, bijv.) wel.. Al denk ik niet dat het het proces bevordert. Het zal vast nog lange tijd duren voor de vrouw ‘haar plekkie’ terug heeft, maar iedere vorm van aanmoediging en vooruitgang is welkom..

    1. Boek van de wannabe magier Paus Honorius, wat een amateur: De Grimoire van paus Honorius

    2. Voorbij de poort is tijd irrelevant. Spirituele reizen kan je niet ‘volgen’, die maak je. Ik kom daar nog wel eens op terug…

     1. Ik ben benieuwd 🙂

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.