© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Trouw

Klik voor het origineel

Dit is mijn laatste blog in de serie ‘VOLMAAKT’, en daarmee heb ik een volmaakt einde gecreëerd in deze serie over de volmaakte vrouw. Als laatste onderwerp in de serie besteed ik nu aandacht aan het begrip  ‘trouw’. Trouw is een vasthoudendheid aan liefde, vriendschap en toewijding die met het hele hart wordt gedaan. Hiernaast staat een uitspraak van de Boeddha:
‘Gezondheid is de grootste gave, vreugde is de grootste rijkdom en trouw is de beste relatie.’ Trouw in vriendschap en liefde (de lijn kan zeer dun zijn en overvloeien, maar WTF). Allereerst moet een mens trouw zijn aan zichzelf. Zelfverloochening is een schande en brengt schade. Het is de misdaad van bepaalde orthodoxe godsdiensten tegen de mensheid en de waardigheid van de mens. Zij verlagen en mens tot een smerig wezen, trouweloos, zondig, die ‘niet kan voldoen aan goddelijke maatstaven’. Dit heeft menigeen tot wanhoop gebracht. Maar wat is, etymologisch gezien, trouw?

Trouw zn. ‘loyaliteit’; bn. ‘standvastig, loyaal’
Onl. triuwa (zn.) ‘oprechtheid, betrouwbaarheid’ in Leistet himo truwa ‘bewijs hem trouw’ [ca. 1100; WIll.], ‘plechtige belofte, woord van eer’ in an mine trivwe ‘op mijn erewoord’ [1151-1200; Reimbibel]; mnl. trouwe ‘oprechtheid, eerlijkheid, standvastigheid, vertrouwen’ in bit trowen ‘met trouw, standvastig, oprecht’ [1200; VMNW], dat lutgart trouwe toende aen di edel ionfrouwe ‘dat Lutgard trouw betoonde aan de edele jonkvrouw’ [1276-1300; VMNW]. Daarnaast mnl. trouwe (bn.) ‘oprecht, standvastig’ in mnl. mit truowen minnen ‘met trouwe liefde’ [1270-90; VMNW, trouwe II], maar al eerder met voorvoegsel ge-, zie onder.
Os. treuwa (mnd. truwe); ohd. triuwa (nhd. Treue);
ofri. triūwetriōwe (nfri. trou); oe. trēoweon. trú (nzw. tro ‘geloof, trouw’); got. triggwa; alle ‘trouw’ en daarvan afgeleide betekenissen, < pgm. *treuwa-*trūwō-.
Hiervan afgeleid is het bn. *(gi-)treuw-ja-, waaruit: os. (gi)triuwi (mnd. getrouwe(ge)truwe);
ohd. (gi)triuwi (nhd. treu); ofri. triuwi (nfri. trou);
oe. (ge)trīewe (ne. true ‘waar’); on. tryggr (nzw. trygg ‘veilig, geborgen’); got. triggws; alle oorspr.‘trouw, betrouwbaar, loyaal e.d.’.
Bron: Etymologiebank

Jij bent ten slotte degene die jezelf niet verlaat, jij bent altijd bij je! Maar als je je trouw verlegt van jezelf naar een ander, en die ander meer prioriteit geeft als jezelf, bedrieg je jezelf. Niet doen! Wees trouw aan jezelf! Hou van jezelf. Er is een immens verschil tussen egoïsme en egocentrisme, want: ‘Wie egocentrisch is, heeft een verminderd vermogen om zich in een ander of diens standpunten of gevoel te verplaatsen (empathie). Het gevolg is dat de persoon zijn eigen visie en belangen centraal stelt en er vaak van uitgaat dat zijn visie ook de visie van anderen is.’ In feite wordt onder egocentrisme verstaan dat zo’n persoon totaal geen rekening houdt met een ander, ook al berokkend de egocentrische persoon daarmee een ander schade, op de wijze van: ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Maar egoïsme is niet negatief.

Klik voor een grotere afbeelding

Het is de methodiek van dictators hun onderdanen onder een zwaar juk te brengen. Maar zo ben jij niet, lieve schat; je bent trouw! En al zeg je: ik ben alleen trouw aan mijzelf, dan is dat een goed begin. Al belazerd je partner je, wordt je gekwetst: blijf trouw aan jezelf en omring jezelf met mensen die je trouw waard zijn. Maar allereerst: zorg voor goed jezelf. Wat in vele religieuze kringen, maar soort ook sociale kringen, gebeurd is dat mensen aangemoedigd worden ‘zich te geven’. Ze storten zich in een kerkelijk, socialistisch, vrijwilligers of verenigingsleven en merken op een gegeven moment dat ze leeg zijn. Naast een drukke baan, naast, de vereniging, de kring, het gezin, het werk is er niets meer over voor jezelf. Natuurlijk, een mens is een sociaal wezen, maar we hebben allemaal ons eigen leven, onze gedachten, onze verlangens, onze dromen. Jaren later komen we allemaal tot een conclusie: waar ben ik zelf gebleven? Waar ligt mijn trouw. Ik heb mijzelf vergeten. Tot een moment van: burn-out, bore-out, stress, ontslag, een ernstige ziekte als kanker of een hartinfarct, een scheiding, een coming-out, een andere heftige crisis. Ineens worden we teruggeworpen op degene waar het om gaat: onszelf. Dan komen de tegenkrachten: gedachten of mensen die schuldgevoelens opwekken: je bent een egoïst, je denk alleen aan jezelf, je bent afvallig, je hebt opgegeven. Ineens bemoeit de familie zich met je, ineens moet iedereen zonodig met je praten om je terug te voeren naar de ellende waar je uit komt. Ik herhaal nog even wat in in de afbeelding hierboven heb gezegd:

Voordat je trouw bent aan een ander: weest trouw aan jezelf.
Bedriegers zijn begonnen zichzelf te bedriegen.
Op je levensreis ben jij uiteindelijk degene die er altijd zal zijn!

Morna Brighid

Hoe vaak ben bedrogen? In vriendschap, in de liefde, door roddel, door je ex. Is het egoïstisch om zo te denken, om even, in godsnaam voor jezelf op te komen, te mogen voelen? Egoïsme, oftewel trouw zijn aan jezelf is niet verkeerd. Het is het beste wat je kan doen, zolang je nog maar liefde voor anderen kan opbrengen, je hart open hebt om bemind te worden en te beminnen, want waar zijn we zonder liefde? Ik, en ook anderen hebben tegenwoordig de mening dat egoïsme positief moet worden uitgelegd, in tegenstelling tot egocentrisme. Volgens Immanuel Kant is de positieve uitleg van egoïsme:

‘Het zorgen voor het eigen welzijn. Dit soort egoïsme heeft over het algemeen geen negatieve connotatie, omdat het een vanzelfsprekende zaak is dat organismen op hun eigen welzijn letten.’
(Immanuel Kant

Met andere woorden: egoïsme is trouw zijn aan jezelf. Denk hierbij aan de gulden regel: ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet’. Of met de woorden van Lao Tse

愛以身為天下, 若可託天下.
Slechts aan wie zijn eigen lichaam liefheeft als zijnde de hele wereld, mag de wereld worden toevertrouwd.
Boek van de Tao te Ching eindigt hoofdstuk 13

Ben jij trouw?

Eigenlijk zijn er weinig mensen ontrouw. Maar een onderzoek bracht toch schokkende resultaten naar voren:

“Mannen zullen altijd vreemdgaan.” Soms lijkt het wel een gemakkelijk excuus voor mannen om hun verantwoordelijkheid niet te moeten nemen in een relatie. ‘Het is hun biologie die hen dwingt tot vreemdgaan’, ‘het betekent niets’ en ‘ja, ze willen best (soms) bij hun vrouw blijven, die ze (soms) echt graag zien’. De Amerikaanse socioloog Eric Anderson bouwt voort op deze theorieën en gaat zover om te beweren dat mannen die niet vreemdgaan afstevenen op een ‘seksuele gevangenschap’ wat kan leiden tot een leven vol boosheid en bitterheid.

De socioloog slaat niet zomaar wat uit zijn botten, maar deed ook een (klein) onderzoek naar het onderwerp. 120 mannelijke studenten werden ondervraagd, zowel homo- als heteroseksueel. 78 procent van de studenten mét partner gingen vreemd.  Bron: Goed gevoel.

Klik voor een grotere afbeelding

Ik vind het bovenstaande verhaal een K smoes. Om mannen vrij te pleiten omdat ‘het in hun biologie zit’, huh? Wat een idiote theorie, typisch mannelijk wegredeneren op grond van quasiwetenschappelijke humbug. Op de manier van: ja, en toen zag ik die lekkere meid, en toen kon ik mijzelf niet inhouden, want, ja, mijn hormonen begonnen te werken, en dat is nu eenmaal mijn biologie. Lullo! Paardenstaart (ik blijf netjes, denk anders). Mijn god, hoeveel vriendinnen heb ik moeten troosten, met een gebroken hart omdat ze een ‘one-night-stand’ waren of omdat ze bedrogen werden. Opeens gedumpt Ik zal niet zeggen dat er geen vrouwen zijn die ontrouw kunnen zijn, maar het is toch wel schokkend dat ook jonge mannen vrouwen behandelen als een stuk vlees, en ontrouw zijn. Met andere woorden: je geeft je lichaam aan iemand, waarvan je denkt dat hij of zij trouw aan je is, maar naast jou heeft die persoon andere avontuurtjes. Je voelt je belazerd, gekwetst, gebruikt. Er blijft maar een ding over en dat had je al veel langer moeten doen: trouw zijn aan jezelf. Pas daarna kan je trouw zijn aan anderen, maar kijk uit, weest assertief, durf voor jezelf op te komen, laat je niet in een keurslijf van opgelegde trouw persen en toe te staan dat je uiteindelijk ontrouw bent aan jezelf.

Zo, mij lieve schatten, mij trouwe lezeressen (en misschien lieve mannen ook hoor, maar ja o=ik houd het allermeeste van vrouwen). Ik wil aan het einde van deze prachtige serie, al zeg ik het zelf, nog even recapituleren wat ik allemaal met jullie gedeeld heb over VOLMAAKT zijn:

Want jij bent toch V.O.L.M.A.A.K.T?

Jullie zullen het toch met mij eens zijn dat je dat bent. Je bent het waard in de spiegel te kijken en je wondermooie zelf te zien. Jij bent VOLMAAKT, en (giecheldegiegel) ik ben dat ook.

 

 

6 Thoughts to “VOLMAAKT – 8 – Trouw”

 1. Gefeliciteerd met het voltooien van wat een heel mooie serie is geworden! 🙂 Ook de ‘T’ heb ik toch maar mooi in the pocket, haha 😉 Dankjewel voor het schrijven van deze bemoedigende reeks, je bent inderdaad (ook) een ‘volmaakt’ prachtmens 🙂 X

  1. Het is je gegund, lieverd, en het is nog waar ook. Ik vind het fijn dat je je zo aanspreekt, daar doe ik het voor…

 2. Een mooi einde aan een prachtige serie! Ook ik heb me wel eens verloren maar heb mezelf terug gevonden. Trouw zijn aan jezelf en goed voor jezelf zorgen zijn nu hoekstenen van mijn eigen vorm van spiritualiteit 🙂
  Super gedaan meid 😉

  1. Dank je wel, lieve Loena. Ik heb het voor mijzelf, maar ook voor anderen gedaan. Het is ook mijn reis terug naar mijzelf, en het is heel fij dat ik anderen, zoals jij daarmee kan ‘aansteken’, aanmoedigen of dat er juist heel veel herkenning is. Dan weten we dat we niet alleen zijn in die immense universum, maar dat we verbondenheid is.. Dank je voor je lieve woorden.

 3. Complimenten voor deze tocht door voor en in de vrouw. Het is een parel geworden, nog in de oester. Complimenten!!

  1. Dank je wel, lieve Maria. Voor mij ook een stuk terugkeer naar wie ik werkelijk ben, ik vind het heel fijn hoe je het uitdruk, ‘een parel nog in de oester’. Een prachtig beel, dat is ook jouw kracht, de dingen zo mooi verwoorden, dank je lieverd!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.