© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Attent

Het Latijnse attendere, en het Franse attendez heeft te maken met oplettendheid, aandachtigheid en een sterke gerichtheid. Het heeft ook te maken met concentratie, waarbij je elk detail in je opneemt. Dus als je zegt: ‘wat ben je attent’, zit daar ook een aspect van oprechte interesse in, en oog hebben voor ‘more then meets the eye’. Natuurlijk hoeft dat niet alleen met vrouwen te maken te hebben, maar het is wel een typisch vrouwelijk aspect, vandaar dat soms kledingkeuze, make-up, haardracht, sierraden en tierlantijntjes zeer belangrijk zijn voor een vrouw, en werkelijk frustrerend kan zijn dat je niet de juiste combinatie voor het moment kunt vinden. Een vrouw die staat voor een volle klerenkast en zegt: ‘Ik weet niet wat ik moet aantrekken’, kan spreekwoordelijk zijn, maar ik weet nu hoe dat voelt. Soms is het dat het ‘net niet je stijl’ is, of niet juist voor het moment, inclusief de schoenen. Dat geldt niet alleen voor de ‘casual woman’, maar ook voor the gothic, cyberpunk, punk, butch, androgyn, of wat voor stijl dan ook. Ik zelf heb mijn stijl nog niet gevonden, maar weet wel wat ik wil, maar kan het nog niet vinden. Een Keltische groene jurk/mantel, met boommotieven, Keltische ringen en sierraden met de Crann Bethadh Cheilteach,  oftewel de Keltische Boom des Levens, en bijbehorende parafernalia. Ik zou er graag wat mysterieus en esoterisch, beetje witchlike uit willen gaan zien, maar dat kan nog niet, helaas. Maar het mysterie van wie en wat ik ben spreekt mij aan. Ook dat is attent zijn, maar dan op mijzelf. Maar wat is attent nog meer? Even een greep uit wat het etymologisch woordenboek hiervan zegt:

Attentie zn. ‘aandacht; genegenheid, blijk van genegenheid’
Vnnl. attencie ‘aandacht’ [ca. 1540; WNT Supp.], attentie [1553; Werve]; ‘genegenheid, genegen aandacht’ [1775; WNT Supp.], ‘concrete blijk van genegenheid’ [1787; WNT Supp.]. Eerder al mnl. attente ‘aandacht’ [ca. 1350. MNW].
Al dan niet via Frans attention ‘aandacht’ [1536; Rey] ontleend aan Latijn attentiō, afleiding van het werkwoord attendere ‘gericht zijn op, zijn aandacht geven aan’, zie → attenderen. De oudere vorm attente gaat terug op Oudfrans attente < Latijn attentus, het verl.deelw. van bovengenoemd werkwoord.
♦ attent bn. ‘oplettend, voorkomend, hoffelijk’. Vnnl. attent ‘toehoorende’ [1553; WNT Supp.], ‘aandachtig, oplettend’ [1668; WNT Supp.]; nnl. ‘oplettend voor anderen, hoffelijk’ [1750; WNT Supp.]. Afleiding van attentie of van mnl.attent(e).

Bron: Etymologiebank.

Bij mijn bestudering van de vrouw valt het bovenstaande ook op. Vrouwen, mits ze geen hekel aan elkaar hebben, zeggen tegen elkaar: ‘O wat heb je een leuk truitje aan’, of ‘Goh, want een leuke pumps’, of ‘wat zit je haar leuk’. Dat is echte, oprechte aandacht voor de ‘looks’ and ‘feels’. Als mannen dat bij een vrouw doet, waar hij geen relatie mee heeft, wordt hij met argusogen bekeken (of niet als het een hunk is), en ziet met dat als flirten. Maar meiden onderling. Soms leidt dat tot een drama, want als de heterovrouw er nu eens achter komt dat haar collega lesbisch of biseksueel is? Dan wordt zo’n opmerking direct gezien als verdacht (of misschien spannend). Ineens liggen de rollen anders.

Oplettendheid

Vrouwen zijn over het algemeen oplettender op signalen van haar vriendinnen of goede collega’s. Even een hug, een arm om elkaar heen, of een hand door het haar van je vriendin kan zo teder en lief zijn, dat zo’n gebaar leidt tot openheid, een geheim delen of even wat tranen vanwege een zorg die je deelt. Een vrouw heeft over het algemeen ook niets te vrezen van een homoseksuele mannelijke collega, omdat er geen gevaar is dat hij misbruik maakt van de kwetsbaarheid. Niet alle heteromannen zullen dat misbruiken, maar toch komt het meer voor dat zwakheid een jager / prooi gevoel geeft. Dat zit ingebouwd in het systeem. De sterke prins redt zwak prinsesje. Dit is echter gelukkig niet altijd het geval. In ieder geval is de attentie voor elkaar een typisch vrouwelijke eigenschap, al kunnen zachte, feminiene mannen dat ook hebben, mannen die geen misbruik maken van de situatie. Nu verandert er wel het een en ander in onze maatschappij, gelukkig. Mannen worden minder ‘traditioneel’, dat betekent dat zaken als initiatief, verantwoordelijkheid. leiding nemen en dergelijke flexibeler worden. Ook kunnen ‘huishoudelijke’ zaken net zo goed door een man worden verricht bij hetero-stellen, bij holebi’s ligt dat al anders.

Gerichtheid

Nu lijkt gerichtheid een typisch mannelijke eigenschap, maar we komen er in de huidige tijd achter dat traditionele genderrollen in feite niet bestaan. De doortastende vrouw, de zachte huisvader, de stoere leernicht, de timide vrouw, de doelgerichte directrice, de kordate secretaresse, de afwachtende manager. Maar gerichtheid is wat anders dan doelgerichtheid, al hebben ze wel met elkaar te maken. Een gerichtheid bij een vrouw is bijvoorbeeld: ‘how to get the job done’. Een vrouw kan, net als een man, doen wat er gedaan moet worden, zelfstandig en efficiënt. Net zoals een moeder de hele boel regelt en duizend en een dingen tegelijkertijd kan doen. maar het wordt gedaan, ze fikst het, bijna moeiteloos. Wat mij dan altijd opvalt is de rust waarmee ze de dingen doet. VOLMAAKT gewoon! De vrouw verdient een enorm compliment.

Concentratie

Een ander aspect van attent zijn is concentratie. Waar een man detaillistisch kan zijn, ziet een vrouw het geheel. Ze is meer de regelnicht, ze kan alles en iedereen bij kop en kont pakken en inzetten alsof het geen enkele moeite kost. De concentratie is ook een aspect wat je terugziet in bijvoorbeeld Yoga. Hier in Europa zien we juist de Yoga-scholen gevuld met vrouwen. Mannen zijn ver in de minderheid en het lijkt iets te zijn wat typisch voor vrouwen is, terwijl de Yogi’s in India veelal mannen zijn. Dat heeft er natuurlijk te maken dat spiritualiteit veel meer lijkt te leven onder vrouwen dan onder mannen. Natuurlijk verandert dat in onze tijd, maar het is ontegenzeggelijk iets wat behoort tot de feminiene zijde van de mensheid. Maar mannen kan dat ook niet ontbreken. Hier is attentie ook: focus, stilte, letten op de ademhaling, subtiele signalen opvangen. Daarom zijn de vrouwelijke Yoga leraressen in de meerderheid, temeer omdat het hen meer ‘op het lijf geschreven’ lijkt te zijn.

Er blijven veel open vragen over het hoe en waarom een vrouw, over het algemeen multitasking is, en toch attent genoeg is om aan alles evenveel en kwalitatief toch voldoende aandacht te schenken. Komt het doordat hart & hoofd wat minder verdeeld lijkt te zijn? Dit is natuurlijk niet bij iedere vrouw zo, ik ontmoet veel vrouwen die ten prooi zijn gevallen aan ‘de valkuil van kille rede’ en hun weg naar het hart en gevoel terug moeten vinden. Maar als ze goed in hun vel zitten is dit iets waarin vrouwen mannen kunnen onderwijzen. Hoe doe je dat toch? Wat is het geheim dat processen simultaan plaats kunnen vinden en er voldoende attentie is? Goddelijk VOLMAAKT gewoon!

2 Thoughts to “VOLMAAKT – 6 – Attent”

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.