© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Aantrekkelijk (charmant)

Klik voor een grotere afbeelding

Een aantrekkelijke vrouw, staat voor de spiegel en denkt: ‘Wat zal ik nu weer eens aantrekken?’ Ach trek het je niet aan, wat je ook aantrekt, je bent sowieso aantrekkelijk. Maar wat is dat nu eigenlijk? Het is natuurlijk ‘alle gekheid op een stokje’ om het te verbinden met ‘iets aantrekken’, maar toch heeft het weer alles mee te maken. Als een vrouw aantrekkelijk, sexy, gekleed is, werkt ze op het gemoed, ze is ook aantrekkelijk door haar gedrag.  Wat is etymologisch gezien aantrekkelijk of attractief?

nw. vr., mv. -s. In de bet. 1 en 2) uit lat. attractio, in de overige uit fr. attraction (in 5, b misschien uit het Eng., anders via het Fr. uit het Eng.).
+1.  Het naar-zich-toe-trekken; in- of aantrekking.
+2.  Aantrekking als natuurkracht; zoowel gezegd van de algemeene aantrekkingskracht, als bepaaldelijk van de zwaartekracht en van bijzondere, b.v. electrische krachten. 
3.  Het aangetrokken-worden, eig. en oneig. 
4.  Aantrekkingskracht als werking op (het gemoed of de ziel van) een persoon. 
+5.  Datgene wat aantrekkingskracht uitoefent; aantrekkelijkheid.
Bron: Geïntegreerde Taalbank 

Schoonheid

Een ander aspect van aantrekkelijkheid is schoonheid. Dat is weer een ‘waarheid als een koe’, daar hoef je geen professor voor te zijn, alleen maar napraten. Maar ik wil er toch wat dieper op in gaan, dat is wat meer dan een ‘praatje pot’ (voor de lesbische dames, nee dit is geen grap, ik hou van jullie). De aantrekkelijkheid zit in een veelvoud van zaken, die je ook kan scharen onder het volgende item, en dat is mijn insteek: charme.

Van Dale Etymologisch woordenboek: charme [bekoring] {1901-1925} < frans charme [betovering, bekoring, charme, tovermiddel, talisman] < latijn carmen[gezang, gedicht, toverspreuk, gebed], van canere [zingen, toverformules uitspreken, verheerlijken].
Bron: Etymologiebank.

De charme, de aantrekkelijkheid, van een vrouw die ‘goed in haar lekkere velletje zit’, is gebaseerd op:

 1. Eigenliefde
 2. Zekerheid in doen en laten
 3. Doelbewust zijn
 4. Lichaamsbewust zijn
 5. Bewust van haar eigen kunnen, mogelijkheden
 6. Gebruik van haar bewegingen (de manier van lopen), kan zeker heel verleidelijk zijn
 7. Het gebruik van haar stem
 8. De wijze waarop ze haar ogen gebruikt
 9. Kleine subtiele bewegingen, handen, benen, voeten
 10. Haar kledingstijl en accessoires
 11. Geuren (lichaamsgeuren, parfums en dergelijke)
 12. Sfeer creëren

Dat is wat een vrouw aantrekkelijk, m.a.w. charmant maakt. Een vrouw die zo ‘in haarzelf zit’ zal altijd ‘in control’ zijn. Zij zal zich niet laten overweldigen, en als dat gebeurd, slaat zijn terug met al haar charme (magie). Dit is wat voor ‘zelfverzekerde mannen’, de verkeerder types althans, bedreigend is. De vrouw is niet de prooi, maar de jager, de subtiele verleidster of de tedere, ontvankelijke minnares. Dit is wat in ‘de sprookjes’ als de femme fatale wordt gezien. Zo kan een vrouw ook zijn. De werkelijke ‘zwarte heksen’, zullen zo hele families te gronde kunnen richten, daar waar zij verongelijkt is, haar wil niet kan doorvoeren. Maar dat is niet langer charmant, maar in feite narcistisch. Dit kan overigens uit wraak geboren zijn. Vrouwen die middels magie de middelen in handen krijgen om ultieme wraak ten toon te spreiden. Maar geen enkel vrouw kiest daar in eerst instantie voor. Macht corrumpeert zowel mannen als vrouwen. Maar waarom zou je geen gebruik maken van je charmes? De mannen doen dat ook met hun specifieke eigenschappen. Die charmes, die aantrekkelijkheid maakt een vrouw tot wie en wat ze is.

Poes of tijgerin

In de volksmond wordt er wel een gesproken over een stoeipoes, maar die poesjes hebben nagels, ze behoren tot ‘catus’, waartoe de huiskat, de lynx, de panters, tijgers en andere katachtige behoren. De kat is autonoom. dat maakte dat ze in Egypte werden vereerd, kenners zeggen ze niet aanbeden werden, maar ik hoog aanzien waren vanwege hun mysterieuze uitstraling, merkwaardige gedrag en gevoeligheid voor het bovennatuurlijke. De godin Baset (of Bast) kon de vorm van een kat aannemen en vruchtbaarheid was een van haar belangrijkste eigenschappen. Een andere eigenschap is haar eigenzinnigheid. Een kat heeft personeel, geen bazin of baas, zegt men. Een andere opmerking schoot mij ook te binnen en dat is poezelige voetjes. Terwijl er over het algemeen zeer denigrerend over voeten gedaan wordt, zijn de voetjes juist zo’n prachtig lichaamsdeel, geassocieerd met adoratie, respect en de meest tedere manier van liefde bewijzen is een voetmassage. Vrouwen kunnen dat best waarderen. Allemaal katachtige eigenschappen van een vrouw, die je, onverhoeds, kan besluipen, kroelen en het fijn vind op geaaid te worden. Dan gaat ze van plezier (of genot) spinnen en kruipt ze tegen haar vriendin of vriend aan. Maar soms kan ze ook kattig zijn.

De heks en de kat

Klik voor het origineel

Heksen en katten worden nogal eens met elkaar geassocieerd. Is dat omdat de kat en de zelfbewuste vrouw zoveel gemeen hebben? Komt het omdat, zoals ik hierboven al zei, mannen en timide vrouwen ‘bang’ worden, onzeker worden als een vrouw zelfbewust is? Dan wordt ze geassocieerd met dat verkeerde beeld van de heks, het negatieve beeld van de toverkol waar kinderen bang voor geaakt worden. Dat beeld is zo prachtig verwoord in de twee boeken van Iris Compiet en Martijn Adelmund, getiteld Heksenkind en Heksenwaan. Iris Compiet (die de meest prachtige illustraties maakt) en Martijn Adelmund spelen met het bijgeloof dat heeft geleid tot de heksenvervolging en beelden uit de Malleus Malificarum of Heksenhamer en laten zien hoe dit dwaze boek heeft geleid tot de dood van zovele onschuldige vrouwen, De heks is van nature niet kwaadaardig, haar vervolgers en moordenaar waren dat echter wel. Dat ze daarna terug gaat slaan of krabben als een kat vind ik heel terecht; een kat in het nauw maak rare sprongen. Is het daarom dat de tweede feministische golf, met name in Utrecht, in de nacht de straat opging, wat bekend werd als de heksennacht, onder het motto ‘Take Back the night?’

De vrouw en de kat in de godsdienst, sagen en legenden

Er zijn nogal wat beelden over godinnen, vrouwen dus, die geassocieerd worden met de kat. Hieronder een bloemlezing:

 • Bastet is de moedergodin (of vruchtbaarheidsgodin) van de Egyptenaren, zij heeft het uiterlijk van een kat of leeuw.
 • Shakti is een moedergodin, en de godin van vruchtbaarheid en geboorte uit het Hindoeïsme. Haar rijdier is een kat.
 • Freya (de vruchtbaarheidsgodin uit de Noordse mythologie) heeft twee (bos)katten (één zwart, één wit), zij trekken haar strijdwagen.
 • Hera (uit de Griekse mythologie) veranderde uit wraak Galinthias in een kat (in een andere variatie een wezel) en verbande haar naar de onderwereld. Hier werd Galinthias een priesteres van Hecate; koningin van de heksen en de godin van de dood.
 • Diana zou de plaats van een feeënkat naast Lucifer hebben ingenomen en uit deze relatie werd Aradia geboren, de eerste heks. De priesteressen van deze maangodin werden in christelijke tijden vervolgd als heksen.
 • Narasimha is half mens en half kat of eeuw, het is de vierde avatar van de god Vishnu.

Aantrekkelijk uittrekken

Klik voor het origineel

Wat kan een vrouw er een waar en spannend gebeuren van maken als ze dingen uittrekt? Hoe spannend, met subtiele gebaren, een vinger, ietwat ‘stout’ in de mond en schuldige, of onschuldige, oogjes. Die vorm van verleiding, daartegen is geen toverdrank bestand. Haar bewegingen, zo subtiel. Dat breng haar aanbidsters en aanbidders in vervoering. Daarin ligt de ware magie van de vrouw, subtiel, elegant, verleidelijk, behoorlijk, met ‘ontloken ogen’, het haar subtiel naar achter werpend, en hoe ze haar eigen huid aanraakt. Deze aantrekkelijkheid laat dictators van hun troon vallen, smachtend naar haar vleselijke liefde. Het laat het hardste hart smelten en zet het koudste hart in vuur en vlam. De vrouw is een verrukkelijk wezen. Lees ook mijn lofzang op de vrouw op mijn (sapfische) gedichtensite.

2 Thoughts to “VOLMAAKT – 5 – Aantrekkelijk”

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.