© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Meevoelend

Een ander woord hiervoor is compassie. Dat is natuurlijk geen oorspronkelijk Nederlands woord, maar stamt uit het Latijn en betekent exact hetzelfde. com = met en passie = lijden / voelen. Vrouwen hebben dat van nature meer dan mannen. Een vrouw is van nature geen narcist, dat ligt over het algemeen meer in de mannelijke lijn. Alhoewel de vrouw een grotere schoonheid heeft dan een man (dat vind ik), is zij als ze in de spiegel kijkt (speculum) geïnteresseerd hoe ze eruit ziet omdat ze daarmee een positieve invloed wil uitoefenen op haar omgeving en gebruikt ze hiervoor haar charme.

Charme: Ontleend aan Frans charme ‘bekoring’ [17e eeuw; Rey], eerder al charmes (mv.) ‘aantrekkelijkheden’ [1578; Rey], ouder c(h)arme ‘toverspreuk, betovering’ [ca. 1160; Rey] < Latijn carmen ‘zang, lied, gedicht, profetische spreuk’ (middeleeuws Latijn ook ‘toverformule, betovering’), wrsch. met dissimilatie ontstaan uit ouder Latijn *canmen ‘spreuk, zang’, dat behoort bij het werkwoord canere ‘zingen’, verwant met → haan.
Bron Etymologiebank.

Het verschil ligt daarin dat ze een (positieve) invloed wil uitoefenen op haar omgeving, en dat is altijd ‘magisch’. Dat is uitstraling, maar dat heeft ze ook met haar compassie, haar meevoelen. Let maar eens op gesprekken tussen vrouwen en mannen. Direct als er iets gezegd wordt, positief (leuk nieuws) of negatief (een tragische gebeurtenis) dan zal ze haar vriendinnen of collega’s even een hand op de schouder, op het hoofd of iets dergelijks leggen om daarmee een blijk van compassie te geven. Natuurlijk geldt dat niet voor alle vrouwen. Sommige vrouwen zijn namelijk wat minder fysiek, of zijn op zichzelf gericht, maar ik ga even uit van mijn eigen observaties, zowel in mijzelf als bij de vrouwen om mij heen, ook mijn meest close vriendinnen of collega’s.

Meevoelend door herinnering

Dat heb ik altijd vertederend gevonden. Vriendinnen die oprecht bij elkaar schuilen, bij elkaar uithuilen en elkaar knuffelen als het even tegen zit. Zo zitten de meeste mannen niet in elkaar. Als mannen met mannen knuffelen dat weet je over het algemeen dat de insteek erotiserend, seksueel getint is. Dan gebeurt ‘het’ nog dezelfde dag of hetzelfde uur. Bij vrouwen werkt het anders (ook bij transvrouwen, me included). Je kan elkaar als vrouwen aanraken, bij elkaar liggen, elkaar omhelzen, zonder dat zoiets perse erotiserend of seksueel getint is (wat je overigens niet kan uitsluiten), al is het wel fysiek, close en fijn. Die aanraking, dat fysieke contact verhoogt het gevoel er voor elkaar te zijn, en troost de ander daadwerkelijk. Dat werkt overigens ook bij moeders, oma’s en tantes naar kinderen toe, althans bij de niet beschadigde vrouwen. Vrouwen slaan herinneringen op als tastbare, fysieke gebeurtenissen die ook even levendig, tastbaar en voelbaar gereproduceerd kunnen worden. Pijn, teleurstelling, vreugde en dergelijke worden fysiek ervaren, en een aanraking, een punt van contact, versterkt het wederzijdse gevoel. Het heeft werkelijk een magisch, een charmant, effect.

Heldervoelendheid

Kom in de kring!

Een ander aspect, wat te maken heeft met actieve chakra’s als de Ajna (derde oog) en de Svaddhistana (emotie, seksualiteit), zorgen ervoor dat de innerlijke wereld van de ander des te sterker wordt ervaren. Misschien vinden sommige lezeressen het lastig dit te horen, of wellicht fijn: vrouwen zijn intrinsieke, natuurlijke heksen! Spiritualiteit en emotie (als ik het ook even heb over de hierboven genoemde chakra’s) ‘come natural’. Een vrouw verricht van nature ook meer rituele handelingen, zoals kleding kiezen die bij haar stemming past, haar schoonheidsrituelen, de bewuste keuzes die ze maakt, het maken van sfeer oftewel het creëren van ‘moodsettings’. Dat betekent ook bijpassende parfum, nagellak (ook zwart kan, voor de niet-witte heksjes onder ons 🙂 maar WTF is kleur). Dat is waar het over het algemeen bij rituele magie over gaat. Heb je als lezeres (lezer) daar moeite mee, bedenk dat dat iedereen rituele handelingen verricht, al is dat alleen; op een bepaalde tijd opstaan, douchen, ontbijten, een krant of boek lezen, en niet te vergeten het heilige koffie of theeritueel etc. We kunnen van alles bedenken waar vrouwen in contact zijn met hun naaste omgeving, met de natuur en de elementen.

Meevoelen in geleide meditatie

Nadat, na vele jaren, mijn spiritualiteit weer was ontwaakt, vielen er vele puzzelstukjes in elkaar. Een van die puzzelstukjes werd getriggerd door gedichten van mijn liefste vriendin en de herkenning bij mij, omdat ik anderhalf boek over dezelfde zaken geschreven had. Het was allemaal gecentreerd rondom werelden waarin bomen, de Keltische Levensboom en spiritualiteit gefocust was. Ik werkte in mijn hoofd een geleide meditatie uit, al had ik er nog nooit van gehoord, een ook niet van een spirituele reis, maar dat bleek mijn geleide meditatie dus te zijn en ook ‘gronden’. Door in mijn geest steeds naar ‘die plek’ te gaan en indrukken op mij in te laten werken, nam de geleide meditatie vorm, kleur, geur, smaak en mood aan. Toen ik voorstelde die geleide meditatie te doen (het was een verrassing voor mijn vriendin), was de beleving ervan overweldigend voor ons beiden. We maakten mee dat er een zielsverbinding tot stand kwam, waarbij wij beiden opgenomen werden in heldere beelden, geluiden en gewaarwordingen. Mijn vriendin nam andere details weer als ik, die ik ‘beaamde’  omdat ik herkende wat zij zo gedetailleerd zag, maar mij niet zo gedetailleerd was opgevallen. Nee het was geen ‘folie á Deux’, maar een werkelijke helderziende, -voelende en -horende ervaring. Ook dat is een ervaring die voor veel vrouwen tekenend is. We ervaren het in het ‘gewone leven’, in Yoga, mediatie, (dagelijkse) rituelen, in *kringen, in samen creatieve dingen doen, in een pyjama parties of een ladies night. Maar soms ook over grote afstand (wat mijn ervaring van het laatste jaar is) in helderziend en -voeldendheid. Het is uniek. Ook dat maakt een vrouw V.O.L.M.A.A.K.T.

12 Thoughts to “VOLMAAKT – 4 – Meevoelend”

 1. Ik vind het weer allemaal erg mooi wat je beschrijft.. Weer wat geleerd en weer wat om mee bezig te zijn 🙂

  Het enige wat ik wél even kwijt wil is dat ik de tweedeling tussen man en vrouw die ik in dit stuk meen te bespeuren niet helemaal herken. Zo ken ik genoeg vrouwen die narcistische trekken vertonen en genoeg mannen die hun ..*ahem* geslachtsdeel even niet achterna lopen wanneer de emoties hoog oplopen 😉 Ik denk zelf niet dat de man en de vrouw zo gemakkelijk los van elkaar te zien zijn en dat de verschillen in werkelijkheid niet zo enorm groot zijn.

  Toch mogen vrouwen wel een hart onder de riem gestoken krijgen, daar niet van! En dat doe je op prachtige wijze.. Waarvoor mijn dank 🙂 Vat mijn opmerking maar op als niet meer dan wat feedback – gegeven in de hoop dat je niet van alles misloopt dat mannen (ook) te bieden hebben 😉

  1. Dank je voor je reactie, dat vind ik altijd fijn. Maar mannen zijn helaas niet veel voor mij. Natuurlijk zijn er ook androgyne mannen (achte types), dat geldt ook voor vrouwen (maar WTF zijn genderrrollen). Ik ben ook van mening dat de rollen m/v ook niet zwart-wit zijn, daar ben ik het mee eens. Kijk maar een naar Ruby Rose (als voorbeeld). In onze tijd komen we erachter dat de genderrollen niet zo strikt zijn. Ik ben nu eenmaal in het leven van mijn vriendinnen erachter gekomen dat er sprake is voor herhaalde misbruik. Dat breekt mijn hart. Helaas komt dit nog teveel voor.

   1. Daar ben ik het mee eens, toch is het mij gelukt -ondanks dat ik meerdere keren slachtoffer ben geweest van acties die vaak/meestal door mannen worden verricht- me niet af te sluiten voor de goede dingen dat het mannelijke te bieden heeft. Toch heb ik net als jij en Loena een voorkeur voor het vrouwelijke, maar misschien is dat ook omdat ik die kant beter begrijp. Mannen hebben zo’n druk om ‘man’ te zijn dat ze eigenlijk ook niet goed kunnen laten zien wat hij te bieden heeft. Zonde, want de wereld zou mooier zijn zonder die druk. Vandaar dat ik er even op terug kom 😉 Ik ben geen slachtoffer van de ‘mannen’, maar van een paar zieke individuen, die daar ook de consequenties (en een enkel geval ‘de behandeling’) voor hebben mogen ontvangen. We zijn allemaal mens..

 2. Hoewel ik natuurlijk helemaal pro vrouwen en vrouwelijke spiritualiteit ben, wil ik ook graag even een noot maken. Het is misschien eens interessant om de mannelijke en vrouwelijke principes eens naast elkaar te zetten. Hoe vrouwen passief werken en mannen actief. Of hoe animus en anima werken.

  Maar ik begrijp je standpunt volledig. Zelf vind ik het vrouwelijke mooier. Nu ben ik seksueel geïnteresseerd in mannen, maar de vorm van een vrouw interesseert mij esthetisch meer. In mijn spiritualiteit accepteer ik het mannelijke, ook als een god(heid) ineens boodschappen voor mij heeft. Maar actief zal ik er niet snel mee werken.

  1. Dank je Loena. Mijn situatie is wat ingewikkelder. Ik ga er nog wel een keer over schrijven. Ik vind dat nu nogal lastig. Maar is een reden dat ik nu overhel naar het vrouwelijke principe. Er ligt veel pijn aan ten grondslag (maar het gaat goed hoor). Maar dank je voor je reactie.

   1. Ik wil je absoluut niet in het harnas jagen hoor, dat is niet mijn bedoeling geweest. Neem vooral je tijd, en weet ook dat je niet over alles hoeft te schrijven 😉

    1. Lieve Loena, die indruk had ik niet van je hoor dat je mij in het harnas jaagde, absoluut niet. Er harnassen zijn niks voor mij, eerder een gothic jurk… Maar dank je wel voor je lieve reactie. Lieve heksjes bestaan, en een ervan heet Loena 🙂

 3. Wat een mooie conversaties lieve vrouwen. Ik ben zo hetro als maar kan. Maar mensen, en ik dus ook, blijven in ontwikkeling. Ik zie het duidelijk in de maatschappij. Liefs 🙏

  1. Ja, ik mag dat wel, die conversaties. Altijd in respect. En ‘wie niet ontwikkelt is gebonden’ (nadenkertje)

   1. Gebonden en onvrij. Taal is zo veelzeggend !!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.