© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Etymologisch
Os.
 liof (mnd. lēflief); ohd. liob (nhd. lieb); ofri. liāf (nfri. leaf); oe. lēof (ne. vero.
lief ‘aangenaam; graag’); Oernoords (runen) leubaRliuƀuon. ljúfr (nzw. ljuv); got. liufs; < pgm. *leuba- ‘dierbaar, geliefd’. Uit ablautend *luba- en *lubōn-hebben zich → lof en → loven ontwikkeld.
Verwant met: Vroeglatijn lubet ‘het behaagt’ (Latijn libet, zie → libido), Oskisch loufir ‘of’; Sanskrit lobha ‘verlangen’, lúbhyati ‘hij wenst’; Litouws liaupsė ‘lof, loflied’; Oudkerkslavisch ljubo ‘of’ (Russisch líbo), ljubŭ ‘lief’ (Pools lubo ‘fijn, genietbaar’); Middeliers co-lba ‘liefde’; Albanees lyp ‘verzoeken, wensen’; < pie. *leubh*lubh ‘begeren, liefhebben’
Bron: Etymolgiebank
.

Ik vind je lief!

Het lijkt of in moderne en oertalen het woord lief een prominente rol speelt. In het bovenstaande kan je zien hoe dit zich verhoudt tot de meest tedere emoties, begeerte, grenzend aan aanbidding van degene die je liefhebt. Het roept bij mij gedachten op aan knuffelen, kroelen, vertederende liefde die urenlang kan duren. Het geeft mij associaties van simpelweg in elkaars armen liggen, lieve woordjes fluisteren. Zulke momenten zijn zo kostbaar en onbetaalbaar. Het zijn geen momenten van ‘voor wat hoort wat’. Dat is de eerste wat bij mij opkomt als ik mijmer over het woord lief. Die momenten heb ik ook met vriendinnen waar ik geen seksuele relatie mee heb. Simpelweg elkaar troosten, gezellie een filmpje kijken met een arm om elkaar heen. Dan kan je zeggen: ik vind je lief, en hoef je niet direct met elkaar naar bed, want het is onvoorwaardelijk. Maar natuurlijk kan het wel gebeuren.

Dat is iemand lief vinden, en het beperkt zich niet tot ‘de glorieuze, explosieve 5 minuten van genot’. Het komt waarschijnlijk omdat ik zelf een ongelofelijke knuffel ben, voor wie tederheid op nummer 1 staat, ik kan er niet genoeg van krijgen. Het strelen van het haar, een zachte hand op je gezicht, tedere kusjes op de voeten. Voor mij zoveel meer dan een explosie. Daarom is vrouwenliefde voor mij ultiem. Dat zijn verlangens die geassocieerd zijn met lief. Veel van mij vriendinnen gaan gebukt onder ervaringen van ‘misbruik’, dan kan van alles zijn: incest, aanranding, verkrachting of mannen (of vrouwen) die ‘even’ lief zijn, maar het alleen gaat om die ‘5 minuten van eigen genot’ en zich niet bekommeren om diepere behoeften: praten, horen hoe mooi je bent, wat je voelt, ook naar je spirituele behoeften. Sommigen denken alleen maar aan seks, en dat moment is vaak kort en in veel gevallen te heftig en nauwelijks de naam genot waard.

Het emotionele reservoir

© Afbeelding door Morna Brighid  2017. Klik voor een grotere afbeelding

Lang geleden las ik eens een boekje over ‘het emotionele reservoir’. De titel ben ik kwijt, en volgens mij was het pseudo-psychologisch-gristelijk. Toch zaten er belangrijke elementen in. Het ging over kinderen die positieve affirmatie nodig hebben, zodat ze later evenwichtig zullen zijn. Maar wat voor kinderen geldt, geldt zeker in een relatie. Wat voor hetero’s geldt, geldt ook voor LHBT mensen (Lesbisch, homo, biseksueel en transgender). Ik weet weinig meer van dat boek, wat ongeveer vijf punten opnoemde. Zelf heb ik er een cirkel van 12 affirmaties van gemaakt. Ik ga hier nog een een aparte blog over schrijven. Voor nu stip ik het aan. Allereerst leer ik op een mentale training (voor het ontwikkelen van je bovennatuurlijke gaven en zelfliefde) dat het belangrijk is jezelf te affirmeren. Zoals ik de vorige blog schreef, getiteld VOLMAAKT 2 – Ontroerend. Tegen het ontstaan van negatieve elementalen, die aan je kunnen blijven plakken, de je in een greep kunnen houden, gebruik je positieve affirmaties naar jezelf toe. Voorbeelden zijn: Negatief: Ik kan niet accepteren dat ik zo ben. Affirmatie: Ik ben mooi en goed zoals ik ben. Talloze voorbeelden zijn te noemen. Het is echter ook goed als een partner, vriendin of vriend je ook helpt jezelf in een stralend licht te zien, met je voor de spiegel gaat staan en je laat zien wie je bent. Er zijn ook andere methoden of wegen.

Spirituele reis oftewel ‘gronden’

Ik had er nog nooit van gehoord. Een spirituele reis, maar het lijkt alsof er een kosmisch bewustzijn ontstaat, waar helaas de commerciële, zogenaamde, spiritualiteit mee aan de haal gaat. Ik heb er geen cursus voor gevolgd, geen opleiding, maar ‘it came just natural’. Ik had dit voorbereid, omdat ik er visioenen over had gehad. En nee ik slik geen haldol vanwege een psychose, dit is gewoon the way of life van spirituele mensen 🙂 Ik werkte het in mijn geest uit. Ik vroeg een vriendin met mij mee te gaan naar het strand, waar de lucht schoon is, de sfeer puur en alle 5 elementen aanwezig: aarde, lucht, water, vuur en ruimte. De ervaring was overweldigend, en we ‘zagen’ samen de realiteit van zo’n ‘geleide meditatie’. Het kwam voort uit mijn eigen reële visioenen, en toen bleek het reëler dan ik had verwacht, want mijn vriendin zag, rook, voelde en ervoer exact wat ik zelf ervoer, met andere details die mijn nog niet waren opgevallen. Het heeft ons echt bevestigd en ons een spirituele boost gegeven. Het was zodanig krachtig dat ze mij aanmoedigde een opleiding te volgen, zoals acupunctuur, Reiki en NLP om een basis te leggen voor een vervolg, ook met anderen. Dus ben ik bezig op deze weg te stappen. Maar allereerst ben ik zelf, samen met enkele close en spirituele vriendinnen. verder aan het ontwikkelen. Ik zie al jaren de pijn en nood onder, met name, vrouwen, maar ook LHBT mensen, en dat ontroert mij.

Liefde Vol

Het woord liefdevol kan je op verschillende manieren zien. Zelf vind ik dit altijd interessant om een begrip van alle kanten te bekijken. Omwille van de leesbaarheid, zal ik het niet al te veel uitspinnen tot een kluwe draden waar geen hoofd en voeten meer aan zit. Maar allereerst dit. Een liefdevol mens zit vol van liefde. Ze stroomt over, ze giet het uit als water. De andere kant is dat een liefdevol mens het ook nodig heeft gevuld te worden. Dat roept beelden op van heilige bronnen, van water en melk, van verzadigd worden, maar ook van tranen en van gemis. Liefdevolle mensen kunnen zichzelf helemaal leeg geven, maar wie vult ze? Iemand die gaat lijden onder het ‘zichzelf weggeven’, ‘altijd voor een ander klaarstaan’. Dat is een gristelijk idee, en uiteindelijk kwaadaardig in zijn ogenschijnlijke goedheid. Het zet een mens aan de kant, het zorgt ervoor dat er niets meer van jezelf overblijft en je uiteindelijk moet uitschreeuwen: en ik dan? Ik spreek uit ervaring, als ontnuchterde, maar ook beschadigde ex-gristen. Ik had mijzelf volledig weggeven, ik was mijn hart kwijt. Die had ik tenslotte aan ‘god’ gegeven. En toen riep ik: nu wil ik verdomme mijn hart terug. Deze ‘god’ die ik jarenlang ‘diende’, was er één die mij kapot had geslagen, verbrijzeld, zonder enige compensatie. Deze gristelijke ‘god’ was de idee fixe van religieuze, liefdeloze, wannabe spirituele fanatiekelingen, even fanatiek als fundamentalistische moslims, met een enorme, aan inquisitie grenzende, haat ten aanzien van andersdenkenden en LHBT mensen. Voor mij exit gristendom. En ik stortte mij vol in de spiritualiteit die ik jaren had onderdrukt in mijn boekenlijst zie je dat ik inmiddels weer smul van alles wat ik te pakken krijg. Verboden boeken zijn niet langer verboden. Nu wordt mijn hart weer van liefde vol en heb ik mijn verstand ook weer terug.

Het klink hard uit de mond van een voormalige gristen, maar ik meen het wat ik zeg; gristendom is een doodscultus. Zij verspillen hun jaren met vooruit te kijken naar de dood en en centrale figuur in hun religie is een mensenoffer. (zie de afbeelding hierboven). Zij zien ook overal satanisten die kinderoffers zouden brengen, maar hoeveel mensen zijn er opgeofferd onder hen om hun leiders te verrijken? Hoeveel levens worden er verwoest? Hoeveel psychische schade veroorzaakt? Ik heb het zelf meegemaakt. Aleister Crowley was de zoon van een fanatieke prediker onder de Plymouth Brethren; dat geeft te denken.

Recap

Elke vrouw, elke mens, is in principe liefdevol. Die liefde moet je echter eerst in je eigen hart ervaren. Dat is geen narcisme. Narcisme is egocentrisch: het draait alleen maar om jezelf, ten koste van de ander. Narcissus zag nog niet eens de mooie Echo die zo van hem hield. Hij ‘verzoop’ in zijn eigen spiegelbeeld. Maar een liefdevol mens is egoïstisch, houd van zichzelf in de eerste plaats en vanuit die eigenliefde heeft die mens de ander lief. Dan is er een uitwisseling, als communicerende vaten. Zo blijft een mens van liefde vol.

6 Thoughts to “VOLMAAKT – 3 – Liefdevol”

 1. Heerlijk hoe je gristen spelt, precies zoals wij het uitspreken 😉
  Verder heb je een prachtig begin van een mooie reis achter de rug. Zelf denk ik niet dat alle gristenen slecht zijn, alleen zijn de meesten zo kortzichtig. Zelf ben ik van mening dat het gristendom gebaseerd is op ‘Liefde’. Dat is ook wat ik zelf probeer uit te dragen en naar te leven. Maar ik volg dan ook een ‘demon'(lilith) dus wat weet ik er nu van 😉

  1. Ach Loena. Heeft men het begrepen? Een ‘demon’ Lilith. Het stamt uit de oude overlevering. De ‘eerste vrouw van Adam’, een seksueel onverzadigbaar wezen, zegt men. Een succubus, zeggen anderen. Naar mijn mening komt hier de angst voor vrouwen vandaan. De tedere liefde van een vrouw die het testosteron van de mannen, die blijven hangen in ‘de rede’ tot waanzin brengt. Mijn innerlijke gids heeft trekken van Lillith, rood haar, vurig, magisch, vertederend, verleidelijk, troostend. Ik zie haar als een avatar van mijzelf.Ze draagt mijn naam, die ik nu nog als pseudoniem gebruik. Gristenen zouden dat een demon noemen. Maar wat weten zij er nu van 🙂 En als jij liefde en goedheid voorstaat, dan zet in een vraagteken bij demon. Ik denk dat het een innerlijke gids is, of je eigen innerlijke wijsheid. Soms scheppen we een avatar. een positieve elementaal. Wat denk jij?

   1. haha Volgens mijn begrip van Lilith is ze vooral lekker zichzelf, in haar keuzes denkt ze eerst aan zichzelf en in haar beleving van seksualiteit ook.

    Met het idee in het achterhoofd dat Lilith veel ouder is als de patriarchale godsdiensten( er wordt gespeculeerd of ze niet van voor de sumerische Inanna al als godin aanbeden werd), is het niet meer als logisch dat ze als ‘demon’ werd afgedaan. Want als jij de man als leider wilt profileren dan heb je natuurlijk niets aan een vrijgevochten vrouw die eerst aan zichzelf denkt en dan pas aan de noden van de ander (man).

    Lilith zie ik als mijn leidster, een archetype om naar op te kijken. Je zou het inderdaad ook een gids kunnen noemen. Op mijn blog vind je wel meer artikels over mijn reis met Lilith, en als je wil kan ik je altijd wat titels aanraden 😉

    Liefs Loena

 2. Ja, we hebben elkaar begrepen. Lilith, de zogenaamde eerste vrouw van Adam. De patriarchale godsdienst zei van slavernij te bevrijden, maar in plaats daarvan maakte het mensen tot slaaf, Lilith was de eerste feministe, het eerste ‘stoute heksje’ de zich niet schaamde voor haar lichaam en om zich over te geven aan lichamelijk genot. De eerste suffragette. Zij eiste voor zichzelf een evenwaardige plaats op, niet als slaafje aan de door angst en testosteron gedreven man die gewend was zichzelf als maatstaf te zien. Ze zei: ‘Kijk eens uit je doppen? Kijk eens goed naar mij! En laat dat achterlijke idee eens los dat jij alleen verantwoordelijk bent. Ik kan mijn eigen boontjes doppen, ik weet wat ik wil en ik wil het nu.’ Maar Adam had niet de potentie om haar te geven wat ze verlangde, zegt de Kabbalah. Ze werd de ‘verleidster’ de vrouw die een ander aan het wankelen bracht vanwege haar oogverblindende adembenemende schoonheid. Ze bracht toen al de patriarchale structuur aan het wankelen, niet omdat ze ‘kwaad’ was, maar evenwaardig (dat is wat anders als ‘gelijkwaardig’). Geen slecht archetype of gids toch? Ze laats zien: ik mag er zijn.

  Een raadt maar wat titels aan, ik hou mij aanbevolen

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.