© Afbeelding door Morna Brighid  2017

Ontroerend

Zoete vleieres, die ons gebiedt te hopen, Voor u staat elke borst, u staan de harten open: Daar is uw zetel, daar, waar ’s levens roerster throont”, bild. 7, 175 [1814]
Bron: Geïntegreerde Taal Bank

Als we naar de etymologie van het woord ‘ontroerend’ kijken, dan betekent het woord ‘ont’ een begin maken en ‘roeren’ in beweging brengen. Dat doet mij denken aan een heks die in de heksenketel roert. Alleen dat wordt vaak negatief uitgelegd. Zo’n heks was in in vroeger dagen, en ook weer in de tegenwoordige tijd gewoon een genezer die natuurmiddelen gebruikte, en haar spiritualiteit om anderen gezond te maken, net zoals we acupunctuur, Reiki of de oude vertrouwde Chinese Geneeskunde gebruiken. Een heks is overigens een onzijdig woord, het kan een vrouw, een man of  genderneutraal persoon zijn. Dat ontroeren wil zeggen: dingen in beweging zetten, zoals genezing en verandering. Maar dat ‘roeren’ heeft bijna altijd te maken met een spirituele-, emotionele of fysieke (ook seksuele) verandering. Hoewel vrouwen in de geschiedmisboeken bijna geen rol spelen, speelden ze op de achtergrond soms een rol van betekenis, maar soms ook op de voorgrond: zoals Tsarina Catherina de GroteJeanne d’Ark, Cleopatra, Sappho van Lesbos, Bouddica, Mirabai (de vrouwelijke Indiase Poëet). Zij hebben grote beroering en ontroering teweeg gebracht. Maar toch is die ontroering niet echt doorgezet. De vrouwelijke energie had nauwelijks de mogelijkheid, tot nu toe, kosmische verandering teweeg te brengen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Ontroering

Door de eeuwen heen was er die milde onderstroom van ontroering. Maar het werd de kop ingedrukt door negatieve energie. Paracelsus (16e eeuw) noemde dit elementalen; wezens die hij associeerde met aarde, water. lucht en vuurwezens. De theosoof en helderziende Leadbeater legde dit ander uit. Hij legde uit dat elementalen ‘wezens’ zijn die ontstaan vanuit (negatieve) gedachtenpatonen die zich bundelen tot gedachtentrossen, waaruit elementalen ontstaan. Deze elementalen kunnen hele volken in beroering brengen en oorlogen, vervolgingen en dergelijke veroorzaken. Zie onze moderne tijd et aanslagen, kernoorlog dreigen, maar ook positieve bewegingen zoals feminisme, mensenrechten en LHBT emancipatie. In de Middeleeuwen met zijn religieuze, mannelijk fanatisme leidde die tot massale ‘heksenvervolging’. Pas in deze tijd is er, sinds de jaren 1940 en daarna, een stroom van alternatieve denkwijzen (her)ontstaan. Sommigen keren terug naar Druïdisme, paganisme, Keltische Spiritualiteit, Wicca, rechts- en linkshandige paden of houden zich bezig met de veelkleurige wereld spiritualiteit zoals Boeddhisme, Taoïsme, Yoga, TM etc. De onderstroom begon boven te komen, niet alleen aan de ‘lichte’, maar ook aan de ‘donkere’ kant.

Op al die bewegingen werd fel geageerd door gevestigde, fundamentalistische religies. Ineens werden de ‘alto’s’ geplaatst in complottheorieën, samenzweringstheorieën, en verschenen er tal van ‘de bijbel zegt’ of ‘de koran zegt’ boekjes. Er werd gebeden voor de deuren van de paranormale beurzen en ‘Jezus is de weg’ of ‘De Profeet zegt’ folders en boekjes uitgegeven. In conspiracy bijeenkomsten ‘getuigden’ mensen het ‘licht’ gezien te hebben. Ze wsre  zogenaamd ‘heks’, ‘satanist’ ‘uliminaat’, ‘vrijmetselaar’ of wat dan ook geweest. Velen van deze ‘wannawas’ (verleden tijd van wannabe) waren alles geweest ‘was god verboden had’. Maar ik prikte er doorheen. Wat zij beschreven was waanzin, een persoon (voorzien van sinterklaas baard, zoek op youtube en je vind hem), was alles geweest en ook nog tegelijkertijd: vrijmetselaar 34e graad, uliminaat, traditionele satanist, zwarte heks, vampier, name it. Ik denk bij mijzelf ‘je bent wel erg geobsedeerd als je erover wilt blijven praten en het grenst aan waanzin. (Mjn citaat)

Ontroerd

Ontroeren raakt in eerste plaats jezelf. Jij zult in staat moeten zijn van jezelf te houden, zoals ik van mij, waar ik eerder over schreef in mijn blogbericht ‘Hou ik van mij‘. Jij bent in staat jezelf te ontroeren, je bent in staat van jezelf te houden. Ik eindig met een gedicht van Charley Chaplin. Dit is zo mooi. Dat zou je elke dag voor jezelf moeten lezen, zodat je jezelf kan ontroeren:

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, begreep ik dat ik steeds weer en bij iedere gelegenheid, op het juiste moment en de juiste plaats ben. Dat alles wat gebeurt goed is. Vanaf dat moment heb ik rust. Nu weet ik dat men dat vertrouwen noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, kon ik accepteren dat emotionele pijn en lijden slechts waarschuwingen voor me zijn, dat ik niet mijn waarheid leef. Nu weet ik dat men dat authenticiteit noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, ben ik ermee opgehouden naar een ander, beter leven te verlangen. Ik kon zien dat alles om me heen een uitnodiging is om te groeien. Nu weet ik dat men dat rijpen noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, ben ik er mee opgehouden mezelf van mijn vrije tijd te beroven. Ik ben opgehouden met het bedenken van geweldige projecten voor de toekomst. Nu doe ik slechts wat me vreugde en plezier brengt, waar ik van hou en wat mijn hart blij maakt. Op mijn manier en in mijn eigen tempo. Nu weet ik dat men dat eerlijkheid noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, heb ik me bevrijd van alles dat niet gezond voor me was. Van eten, mensen, dingen en situaties, van alles dat me steeds maar weer naar beneden trok, weg van mezelf. In eerste instantie noemde ik dat gezond egoïsme, nu weet ik dat het zelfliefde is.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, ben ik gestopt met altijd gelijk willen hebben. Daardoor heb ik me steeds minder geïrriteerd. Nu weet ik dat men dat nederigheid noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, heb ik geweigerd nog langer in het verleden te leven en me zorgen te maken om de toekomst. Nu leef ik alleen nog maar in het ogenblik, daar waar alles gebeurt. Zo leef ik op dit moment iedere dag en noem het bewust zijn.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, begreep ik dat mijn denken me klein en ziek kan maken. Op het moment dat ik mijn hart liet spreken… werd mijn verstand, mijn denken, een belangrijke partner. Deze verbinding noem ik de wijsheid van het hart.

We hoeven niet bang te zijn ons bloot te geven.

Ook hoeven we geen conflicten met onszelf en anderen te vrezen: zelfs sterren botsen weleens op elkaar en juist daardoor ontstaan er ook weer nieuwe… (‘sterren’)

Nu weet ik: dat is het leven.

When I started loving myself” – Een gedicht van Charlie Chaplin, geschreven op zijn 70e verjaardag op 16 april, 1959.

Luister ook naar mijn compositie ‘When I’m near you’ op Soundcloud:

5 Thoughts to “VOLMAAKT – 2 – Ontroerend”

 1. Jij weet mij ook te ontroeren,.. Mooi ook om het hele stuk van Chaplin te lezen!

  Ik moet je geloof ik even ontvolgen en opnieuw op volgen klikken want sinds de switch pikt de reader je logjes niet op, dan weet je waarom je zo wellicht een melding krijgt 😉

  Blijf zo mooi schrijven, ik lees altijd mee maar weet soms even niet wat te zeggen.. 😉 Xx

  1. Ach lieverd, je hoeft niet altijd iets te zeggen. Ik vind je reacties altijd fijn, zeker als het ontroert. Ik schrijf altijd uit mijn hart. Lieve Anne, ik heb ok een pagina met aanbevolen boeken gemaakt. Ik houd mij aanbevolen als je nog wat schrijfsters / Schrijvers en titels hebt. Ik heb er wellicht nog een hele boel, maar tracht te vermelden wat er zo-even in mij opkomt en wat ik heb gelezen. Hier staat de pagina:
   https://nieuwespiritualitijd.wordpress.com/aanbevolen-boeken/

 2. […] zelfliefde) dat het belangrijk is jezelf te affirmeren. Zoals ik de vorige blog schreef, getiteld VOLMAAKT 2 – Ontroerend. Tegen het ontstaan van negatieve elementalen, die aan je kunnen blijven plakken, de je in een […]

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.