Shiva Shakti Ardhnarishwra

Voordat ik in contact kwam met Yoga en Chakra’s, begon ik met mediteren. De leidraad die ik daarvoor had was een boek wat ik heb geschreven, maar niet heb uitgegeven. Ik begrijp nu waarom. In dat fantasy boek beschrijf ik een wereld, voortgekomen uit een levensboom. Deze boom is de scheppende godin, de moeder van deze wereld. Alles wat is voorgekomen op die wereld komt voor uit haar creatieve geest, beginnend met planten, insecten, amfibieën, zoogdieren en fee-achtige wezens. Zo ontstonden deze verhalen, beschreef ik verschillende soorten energieën, de magie van die wereld, meditatie en Martial Arts, geneeskunde zoals handoplegging en door middel van rituelen, planten, kruiden en wortelen.

Op het moment dat ik begon met mediteren ontstond er als vanzelf in mijn geest een reis naar een poort die ik eerder had beschreven, een poort in Ierland, waar eerder een oorlog had plaatsgevonden en een volk leek te zijn verdwenen: de Tuatha de Danann. In mijn meditatie ging ik die wereld en de Levensboom binnen en ontmoette mijn innerlijke gids; door wat er optrad tijdens die meditatie en ontmoeting ervoer een immense kracht. Een kracht die via mijn voeten (Paira) mijn stuit binnenging (Muladhara), een orgastische ervaring in de onderbuik (Swadhisthana) bewerkte (die vele malen krachtiger en intenser was dan seks), daarna een stroom van Qi energie opwekte rond mijn middenrif (Muladhara), daarna mijn hart vulde met een intense liefde (Anahata), een spontane woordenstroom opwekte (Vishuddha), vervolgens helderziende, voelende, ruikende, proevende en tastende ervaringen opwekte (Ajna) en daarna een gewaarwording van eenheid in alle dingen, muziek opwekte, geluiden uit de natuur, daarna stortte er verblindend licht van bovenaf naar beneden in omgekeerde volgorde (Sahasrara). Er kwamen twee stromingen op gang, van boven naar beneden en van beneden naar boven.

Tijdens een mentale training, en vandaag na de Yogales, leerde ik dat dir eigenlijk spontane Kundalini ervaringen zijn. Ik las in het Boek va Anodea Judith dat zij beschrijft dat volgens haar theorie dit inderdaad spontaan kan optreden op het moment dat onze chakra’s op een lijn staan en niet geblokkeerd zijn (Chakra Werkboek, pagina 55, laatste alinea), en je jezelf opent voor dit proces. Gedurende 3 maanden was ik enorm emotioneel, in de war haast, instabiel, ik werd verliefd en dat maakte het niet gemakkelijk, want ik deelde mijn grondingsmeditatie met degene waar ik van was gaan houden. Inmiddels ben ik weer stabiel, maar mijn perceptie op het leven, seks, religie en spiritualiteit veranderde drastisch.

Daarna had ik een andere ervaring tijdens een meditatie op een open Satsang avond. De ervaring  was wederom spontaan, maar anders. De stroom was er weer, tijdens die ervaring leerde ik voor het eerst van mijzelf houden, maar het was in de periode van instabiliteit na mijn eerste spontane Kundalini ervaring.

Klik voor een grotere afbeelding

Daarna heb ik, mediterende in de natuur opnieuw 2x een dergelijke ervaring gehad. Ik had het opnieuw tijdens de afsluitende meditatie in mijn eerste Yogales, en vandaag, 12 november 2017. De laatste ervaring, heb ik ook enigszins gedeeld met de Yoga lerares, omdat zij spiritueel is, net zoals ik en met een andere leerling, en wist ik dat ik het kon delen. Wat gebeurde er? Ik ademde diep en zag een witte tempel. Daarvoor een groot licht en uit dat licht zag ik 8 avatars van Vishnu: Matsya, half vis – half mens, Kurma half schildpad – half mens, Varaha half zwijn – half mens, Narashimha half leeuw – half mens, Vamana de dwerg, Parashutrama met de bijl, Rama en Sita en ten slotte Krishna spelend op de fluit en de anderen aanmoedigend in een dans; de dans van de verlichting, de Dharma. Opnieuw zag het licht, in een lichtende figuur, niet te onderscheiden zo etherisch, in meditatie en als een implosie werden al deze avatars de mediterende God binnengezogen. Die God staat bekend als Vishnu. Die ervaring was zo overweldigend dat ik geen lichamelijk kracht meer had. Ik ervoer terwijl ik dit alles zag wederom die twee stromingen van beneden naar boven en van boven naar beneden. De stroom van Shakti en Shiva van onder de zool van mijn voeten tot in mijn fontanel en daarboven.

Het heeft mij geraakt, maar tegelijkertijd ben ik krachtiger geworden. Er is wel een tijd geweest dat ik dacht ‘mijn verstand te verliezen’, omdat ik mijn emoties niet meer in de hand had. Door een vriendschap met een hele lieve hartsvriendin is dit allemaal op gang gekomen en ik ben gegroeid en het aantal mensen dat ‘likeminded’ is, neemt toe in mijn leven. Ik ben oprecht dankbaar reisgenoten te ontmoeten, op deze reis, waarbij mijn ziel en geest geneest van alle jaren van pijn. Ik wordt weer heel.

Namasté

12 Thoughts to “Spontane Kundalini ervaringen”

 1. Het boek had ik wel eens willen lezen.
  Als je in een meditatie de kundaline kan voelen en hoe ze beweegt in je lichaam dan heb je een mooie ervaring. Het zet een spirituele wereld voor je open.

  Het is niet voor niets dat ik in mijn rechter handpalm het AUM teken heb laten tatoeëren. Net zoals Shiva het in de hand heeft staan.

  Aum Shanthi

  1. Dank je wel voor je reactie. Die ervaringen zijn kostbaar. Dan is de wereld van boven en van benden niet te onderscheiden. Het boek is best goed en aan te raden.

   Namaste

 2. Spijtig genoeg heb ik dat allemaal niet. Ben nog iemand van de oude stempel 🙂
  Kostbaar is het maar met zoveel meer wat de aarde en het kosmische ons geven mag.

  Aum Shanthi

 3. “Some lose all mind and become soul, insane.
  some lose all soul and become mind, intellectual.
  some lose both and become accepted”
  -Charles Bukowski

  Ik bekijk het maar altijd zo: ik ben liever ‘ziel’ dan dat ik geaccepteerd wordt en ‘normaal’ ben – gezien je in dat laatste geval een hoop moois mist! ‘Je verstand verliezen’ betekent in veel gevallen enkel dat ‘de maatschappij’ het niet met je eens zal zijn. Gelukkig zijn er ook nog ‘like-minded’ zielen, zoals je schrijft – ik zou me vooral op hen richten ;).. Mooi stuk! Xx

 4. Prachtig! Dit lees ik super graag 🙂
  Verder sluit ik me aan bij anne, het idee van verstand te verliezen kan heel goed betekenen dat jij de enige bent die het verstand gehouden heeft. In een omgeving vol dommen is de intelligente degene die afwijkt. Zolang jij voor jezelf kunt verklaren wat je voelt en ervaart behoud je je eigen authenticiteit.
  Liefs Loena

  1. Dank je Loena, ik bedoelde met ‘verstand verliezen’ dat ik werkelijk psychisch instabiel zou worden. Soms gebeurd mij het nog dat ik spontaan verdrietig ben en de tranen niet meer kan tegenhouden. Ik wordt heen en weer geslingerd tussen het verlangen naar verlichting en een relatie. Ze sluiten elkaar niet uit. Soms voelt het best eenzaam. Maar dat is ook een groei en het feit dat ik dat voor mijzelf mag toegeven. Verder ben ik het ook met Anne eens, helemaal…

   Liefs

   1. Eenzaam kan men ook anders bekijken. Een zijn met wat je hebt nu in het leven, wat je kan in het leven. Iedere ervaring gelijk in wat laat dat stukje eenzaamheid niet voelen. Het zit in je hart.

    Aum Shanthi

   2. Wie zegt dat verlichting en relaties niet samen gaan? Overigens had ik vandaag ook een momentje (voor het eerst in maanden dat wel) waar ik echt op bed moest gaan liggen om het er allemaal uit te laten lopen. Verlichting wil volgens mij niet zeggen dat je geen gevoelens meer hebt. Enkel dat je ze leert relativeren 🙂

 5. Ho Loena, je hebt natuurlijk gelijk. Ht gaat samen. Zowel gristendom als Boeddhisme e ook de mysterie-godsdiensten geven een scheef beeld van de mens, juist paganisme en wicca erkennen dat de mens volledig mens is, met alles, gevoelen, seksualiteit en wat we ‘verlichting’ noemen. ‘It’s the whole damn packages that make life worth living’.

 6. Morna wat bedoel je in je zin met een scheef beeld te geven van de mens?

  Aum Shanthi

 7. Het scheve beeld is het volgende: nadruk leggen op het spirituele, kiezen voor ‘onthouding’of celibaat ten einde verlichting te bereiken. Dit is een negatie van ‘het vlees’ of het lichaam. Ik kan met daarmee weinig, want ik heb te lang i onthouding geleefd. Ik verwijs o.a. naar de volgende uitspraak van de Boeddha:

  Toen sommige monniken twijfelden aan zijn verwezenlijking van arahantschap (discipel van de Boeddha), sprak de Boeddha in zijn uitleg de volgende strofen uit:

  Zoals als de regen doordringt in een huis met een slecht rieten dak,
  zo doordringt lust een onontwikkelde geest.

  Zoals als regen goed huis met een rieten dak niet doordringt,
  zo komt lust niet binnen in een goed ontwikkelde geest.

  (The Buddha and His Teachings
  Auteur: Venerable Narada Mahathera)

  Deze negatie van het lichaam als obstakel voor verlichting is iets waar ik niets mee kan, iof het christendom:

  Dood dan uw leden die op de aarde zijn: ontucht, onreinheid, hartstocht, kwade begeerte, en de hebzucht, die afgoderij is. Door deze dingen komt de toorn van God over de ongehoorzamen. (Kolossenzen 3: 5-6)

  Ik leef en wordt gelukkig en verlichting is niet afhankelijk van onthouding, dat is mijn bevinden. Nu ik dat heb ontdekt is er rust.

  1. Nu ben ik mee bedankt om je uitleg.
   Verlichting is zeker niet afhankelijk van iets. Verlichting is voor jezelf je hele lichaam kennen en daar de rust in vinden om voorbij het aardse te gaan.

   Aum Shanthi

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.