Wat een woord. Para-Gnosis, een ‘kennis’ van zaken of situaties die niet verkregen wordt via ‘normale’ kennis. Wikipedia zegt dat paragnosten of helderziende beweren van zaken af te weten, Dit artikel lijkt direct geïnspireerd te zijn door een hedendaagse inquisitie, die zich sceptisch opstelt ten opzichte van alles wat alternatief is en beweert dat als iets niet wetenschappelijk te bewijzen is, het per definitie niet waar en betrouwbaar is. Nu geef ik toe dat er altijd en overal charlatans zijn, die geld verdienen aan argrloze mensen die elke strohalm aangrijpen in hun zoektocht, maar….deze stichting haalt ook de betrouwbare mensen onderuit. Genoeg over deze club wetenschappelijke moraalridders die slechts vertrouwen op verstand en ‘wetenschap’.

Er zijn altijd mensen geweest die kennis bezitten, naast het verklaarbare. Vele mediums die werk doen, die door reguliere zorg niet kan worden gegeven. We noemen ons mediums, paragnosten, sjamanen, heksen, spiritueel werkers, lichtwerkers en sommigen van ons verdienen niet eens geld. De goeden onder ons zijn geen charlatans, oplichters, recruteerders die mensen bij onze sectie willen hebben. Als we het over het laatste hebben dan zijn er ook religieuze stromingen die op basis van barmhartigheid, of inspelende op de leegte en gebrek aan spiritualiteit hun kerken, tempels en moskeeën vullen. Soms met andere motieven als ‘barmhartigheid’, macht, geld of een ideologisch wereldbeeld liggen daaraan te grondslag.

Bij velen van ons liggen andere motieven aan de grondslag van ons werk. Onverklaarbare gebeurtenissen, zoals bij mij als kind al plaatsvond. Het voorvoelen van der dood van mijn oma, mijn muziekleraar, of weten van iemand in een moeilijke situatie. Veel van mijn ‘werk’ heb ik gratis verricht, terwijl ik een best salaris had kunnen opbouwen, en ook heb ik geen ambities een sectie op te richten. Ik, en velen van mijn collega’s doen dit, omdat ons de mensen, voor wie we werken, ons aan het hart gaan en omdat we weten, niet geloven, dat er meer tussen hemel en aarde is. Ik groeide erin op, met een wijze moeder Ans Hoornweg, die haar sporen heeft verdient, hoewel men haar onderuit heeft trachten te halen. Ik ben trots op mijn moeder, en zijn op mij, haar kind.

We kennen vele mensen, die over paragnosis beschikken, de een is waarzegster, de ander sjamaan, de volgende heks, paragnost, medium of wat voor naam we geven aan die (boven)natuurlijke bekwaamheid. Het zijn gaven om trots op te zijn, in voor de christelijke tijd werden we wijzen, dingenman of -vrouw, kruidenman -of vrouw, heler, priester(es), orakel, Magus, druïde of welke andere titel genoemd. De huidige maatschappij heeft ons lange tijd, onder invloed van kerk of ‘wetenschap’ verfoeid, maar als mensen in nood zijn, en de medische of psychologische wereld kan niets met hun problemen, dan worden we weer opgezocht. Bij wijze van ‘proef’ heb ik tientallen fotoreadings en nog een 60 tarotleggingen en vel andere ‘consulten’ gedaan, zonder er een cent aan te verdienen. Daar ben ik mee gestopt, al hielp ik vrienden soms wel voor nop. Vele spirituele werkers, heksen, waarzeggers en paragnosten werken zo. Waarom? Omdat we charlatans zijn. Als charlatans personen zijn die veel geld verdienen, dan is dat de graadmeter. Kijk maar eens wie torenhoge salarissen verdienen, in dure auto’s rijden, miljoenen per jaar verdienen. De meesten van ons niet.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.