EIGENLIJK was ik altijd al spiritueel. Ik groeide op met een moeder, opa en oma die spiritueel waren en dat was dus normaal. Ik was, en ben, hooggevoelig. Omdat ik worstelde met mijn leven en identiteit ben ik naar God op zoek gegaan en belandde 30 jaar lang in Pinkstergemeente, maar zat er altijd met kromme tenen. Men beschouwde mij als een ziener, omdat ik vaak de vinger op de zere plek kon leggen. Men zag dit als een gave van god die je pas krijgt als je je bekeert en ‘de geest’ ontvangt. Maar ik had dit altijd al, in zeer sterk mate. Ik moet zeggen dat deze gevoeligheid juist afnam in de Pinkstergemeente. Na worstelen met mijn, aanvankelijke, geaardheid en later met het besef transgender te zijn, ontmoette ik een lieve jonge vrouw, net als ik spiritueel. We werden soulmates, nee we waren het al. Hierdoor kreeg mijn spiritualiteit een boost en begon ik weer te voelen, maar dat was in alle heftigheid. Samen met mijn transgender gevoelens kwam, na mijn gevoel mijzelf te hebben bedrogen. mijn spiritualiteit weer naar boven. Ik beschouw mijzelf eigenlijk niet langer als christen, maar gewoon spiritueel, die zich niet laat beperken tot een boek, maar zo breed is als de spiritualiteit zelf: Keltisch (met name), oosters en westers. Ik zie wel heel veel kaf onder het koren in de wereld van de spiritualiteit, met name door het gebrek aan vrouwelijke invloeden; mannen laten zich met name leiden door pure kennis waardoor ze velen versteld doen staan, en hierdoor, helaas in staat zijn mensen aan zich te ‘binden’. Dat geldt niet voor alles mannen hoe wel in feministisch genoeg ben om de voorkeur aan (trans) vrouwen te geven. Er zijn veel selfmade ‘goeroes en discipelen’. Kringen waar mensen zich laten leiden, in plaats van zelfstandig te worden. Zo komen mensen vaak vanuit sektarische kerken in de volgende sekte terecht.

Een volgend nieuw jargon

Men was gewend vanuit een kerk of andere religie aan een bepaald jargon. Iedereen praat zo, en mensen praten leiders na met woorden en strofen die wereldvreemd zijn. Men scheidt zich af van ‘de wereld’ die ‘bekeerd’moet worden tot de religie, sekte. Soms te vuur en te zwaard. Zowel volgeling als ‘de buitenstaander’wordt slachtoffer. Kijk maar naar IS aanslagen, waar mensen zonder enige gewetenswroeging onschuldigen doden. Maar in seksten wordt vaak ‘het ik’ gedood. Mensen worden gemaakt tot willoze robots van de ‘god’ of leider. Het hart, de emotie, wordt uitgeschakeld. Als men dat op een bepaald moment gaat zien, is er teleurstelling en verlaat men, met de schade of zelfs bedreiging, de sekte. Sommigen zijn hun leven niet zeker, anderen worden belasterd en raken alles kwijt. Ook ik raakte alles kwijt, en alleen omdat ik niet langer ‘paste’. Ik was namelijk begonnen met het schrijven van fantasy en dat was ‘van de duivel’ of in ieder geval ‘niet zuiver’, dus was ik ‘niet zuiver’. Ik verliet de pinkstergemeente en sloot mij aan bij een vrijzinniger kerk, waar niet vreemd tegen spiritualiteit wordt aangekeken. Toch ben ik daar niet altijd, bij mijn vriendinnen en vrienden die ruimer denken voel ik mij thuis. Inmiddels ben ik Dogmavrij. De link leid naar een website waar veel over het onderwerp gesproken wordt en is een aanrader!

De weg naar je eigen hart

‘Hoe kan je zo harteloos zijn’, zeggen we wel eens. Dat is wat eigenlijk gebeurd in fundamentalistische kringen. Ben je er deel van, daar hoor je bij ‘de familie’, maak je je los dan laat men je vallen, dat is dan nog de meest milde vorm. Het wordt weer tijd je eigen hart teug te vinden, al dan niet met behulp van (alternatieve) therapie. De gevolgen van desillusie kunnen desastreus zijn. heb je daar last van dan ik de site van Dogmavrij een aanrader en wellicht kan je met lotgenoten in contact komen. Voor mijzelf, ben ik de route naar mijzelf gaan volgen. Wat mensen uit mij ex kerk daar nu over denken, dat ligt achter mij. Ik heb in plaats daarvan nieuwe vriendinnen en vrienden ontmoet. We begrijpen elkaar en delen onze verhalen. Ik ben weer een stukje meer mijzelf geworden. De spirituele mens die ik altijd al was en groeit.

 

5 Thoughts to “Niet religieus, maar spiritueel”

  1. “Ik zie wel heel veel kaf onder het koren in de wereld van de spiritualiteit, met name door het gebrek aan vrouwelijke invloeden; mannen laten zich met name leiden door pure kennis waardoor ze velen versteld doen staan”

    —————-

    Maakt het uit hoe een ander spiritualiteit in vult? Spiritualiteit is toch vooral iets wat jóu betreft? Ja, ik ken ook die (voornamelijk) mannen die pronken met hun kennis. Lekker laten kletsen, zou ik zeggen. Overigens zijn er ook mannen die daadwerkelijk over kennis beschikken. Of vrouwen. Het maakt me geen bal uit, spreekt hem of haar mij aan, dat is de kwestie. Van Elly Nooyen heb ik veel geleerd over taoïsme. Ze heeft dat warme vrouwelijke. Roland van Vliet- helaas overleden- heeft het mannelijk ‘to the point’ beschrijven op hoog intellectueel niveau gecombineerd met duidelijk aanwezige innerlijke kennis. Ik zou zeggen: zoek je eigen weg en kijk niet naar geslacht.

  2. Dat doe ik zeker. Ik geloof dat ik ook veel kan leren, maar ook onderwijzen. Door mijn chr. achtergrond is dat weggezakt geweest, maar het komt in volle hevigheid terug door bijzondere ontmoetingen. Ik moet leren niet zo te schoppen tegen dingen, maar te geven vanuit mijn hart.

  3. Het ontbreekt je niet aan zelfkennis;-) Ja, het is zoeken naar handelen vanuit je hart. Het schoppen is nog een vorm van verzet, die weg ebt als je het gewoon laat zijn.

  4. Je kan de woorden vinden om je uit te drukken én je weet hoe er niet gesold moet worden met jou. Dat is een mooie basis.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.