ZIE je deze vrouw? Bij mijn binnenkomst hebt je geen water laten brengen om mijn voeten te wassen, maar zij maakte ze nat met haar tranen en droogde ze af met haar haren. (Lukas 7:44-45)
Ga ik nu preken? Nee. We behoeven niet alle uitspraken weg te gooien, omdat er weerstand bestaat tegen gevestigde religie. Deze uitspraak triggerde mij. Een vrouw die in een uiterst vroom religieus gezelschap komt van patriarchale, zelfingenomen heren, religieuze leiders die een bijzonder mens, Jezus, willen uithoren over belangrijke religieuze kwesties. Maar de focus wordt verlegd. Deze vrouw huilt. Deze vrouw wast de voeten van Jezus met haar tranen en droogt ze af met haar haren. Wat een liefde. Deze vrouw is gebroken, deze vrouw geeft liefde en in haar wordt de gebrokenheid van de wereld zichtbaar. Gebrokenheid? Ja, want de vrouw was in die tijd, en ook in onze tijd nog, gemarginaliseerd. De wereld was en is, een door testosteron gereguleerde, egoïstische mannenmaatschappij. De religie maakte alles kapot. De religie had de man tot het middelpunt gemaakt, de vrouw tot tweederangs burger gemaakt en daarmee een kant van zichzelf vergeten. Een belangrijke werkelijkheid, geïllustreerd door vele allegorische beelden uit de wereldreligies en (filosofische) denkbeelden.

Androgyne beelden

Antwoorden geven op levensvragen is wellicht de grootste misdaad die de patriarchale religie ons heeft gebracht.

Carl Gustaf Jung kreeg met het bestuderen van de psyche, zijn droomanalyses en dieptepsychologie oog voor details. Hij dook in de boeken om zijn aannames te analyseren. Er bestaat zoiets als universele (denk)beelden. We vatten het in beelden, symbolen, metaforen. Er ontstond een gedachten over het bestaan van, wat hij noemde, een collectief onderbewustzijn. Daarmee opende hij de deur van de psychologische wetenschap naar de esoterie, de spiritualiteit en de verwondering. Psychologie, wereldreligie, filosofie en esoterie verbonden zich in een harmonieus geheel. Het riep vragen op, maar de antwoorden bleven uit. Antwoorden geven op levensvragen is wellicht de grootste misdaad die de patriarchale religie ons heeft gebracht. Ze snoert de mond, wordt furieus als er sprake is van twijfel over de geldigheid van kennelijk sluitende conclusies gebaseerd op een simpele tekst uit een religieus boek. Deze houding schiep dictators als Nero, Caligula, Jacob Sprenger (van de Malleus Malificarum), Hitler, Kim Yong Un (spreek uit Oen), Donald Trump en meer van dat soort zelfingenomen, misogyne, fascistische, oorlog-beluste exponenten van de patriarchale samenleving.
We komen terecht bij de beelden van de androgyne mens als Hermafroditus (Grieks), Adam Kadmon (Joods), Tatenen (Egyptisch), Ardhanarishvara (Hindoeïstisch), Gurū Granth (Sikh) worden uitgedrukt in androgyne termen. Een mens die puur redeneert vanuit zijn geboortegeslacht sluit daarmee de deur naar de intrinsiek androgyne menselijke natuur zowel lichamelijk als geestelijk. Over de lichamelijke kant zegt de biologie: In de eerste weken van het leven heeft een foetus geen anatomisch of hormonaal geslacht, en alleen een karyotype onderscheidt mannelijk van vrouw (Wikipedia). 

Contemplatie

De mensheid is al eeuwen uit balans. Deze tijd dwingt ons niet alleen na te denken, maar juist ons hart, ons gevoel en onze spiritualiteit ruimte te geven. In deze tijd zien we gender-issues, die ons met de neus op te feiten drukken dat er een einde is gekomen aan het sec-masculiene, verstandelijke, onbarmhartige tijdperk. Zelfs gemeenten als Amsterdam en de NS gaan zich bedienen van genderneutraal taalgebruik. Er is een opleving van spiritualiteit. Mensen keren zich af van religieuze stromingen de zich nog afzetten tegen deze ontwikkelingen en overals ‘duivels en demonen’ zien. Ze hebben miljoenen mensen onrecht gedaan, tallozen beschadigd en gedood in naam van hun god, die het niet waard is een hoofdletter te dragen. De Mens kiest voor het leven, en laat met pijn, vanwege de afwijzing, deze kwaadaardige wereld. We hebben deze religieuze wereld juist onderscheiden als kwaadaardig. En dat blijkt. Nergens zijn er zoveel kinderen seksueel misbruikt, vrouwen verkracht, mensen gemanipuleerd, heilige oorlogen gevoerd, mensen van hun geld en waardigheid beroofd dan in deze religieuze schijnwereld met hun zogenaamde spiritualiteit. Religie met zijn protest tegen de GayPride, tegen transgenders, tegen vrouwen met hun felgekleurde borden waarop zij hun religie van haat prediken. Wij hebben deze religie niet langer nodig. We hebben een hart nodig, barmhartigheid. We steken de brand in alles wat ervoor zorgt dat we opnieuw zouden lijden onder deze mensonwaardigheid. We mogen kiezen voor een leven waarin de dictatuur van de dualiteit zichzelf vernietigt en plaatsmaakt voor barmhartigheid. Daar hebben we geen religieus systeem voor nodig, maar een open hart en een helder, verlicht, verstand.

4 Thoughts to “Met open ogen van het hart”

  1. Zoek het androgyne wezen in je zelf. ( Ja, ook u dames. ) Dat lijkt mij beter dan de betutteling die de NS voor staat. Immers, de NS ontkent min of meer beide geslachten. Terwijl de androgyne mens beide geslachten is.

    1. Niemand zit op het uiterste einde van het genderperspectief, al zullen sommigen het blijven ontkennen.

  2. Het genderneutrale ‘hen’ als persoonsvorm. In Zweden is het al ingevoerd. In NL is er ok voor ‘hen’ gestemd.
    Iedereen normaal, iedereen ‘hen’ i.p.v. hij of zij.

    1. Ik veel opzichten lopen de Zweden voor uit. Dat was ook al mt de seksuele revolutie, alternatieve gezinsverbanden, feminisme etc. Hulde aan de Zweden

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.