De Crone is een term die in de hekserij wordt gebruikt als aanduiding voor de oudste vrouw in de drievuldige Godin. De drievuldige Godin wordt geassocieerd met Hekate, de Morrigan of de Matronas, de beelden die in ons eigen land, in Zeeland, werden gevonden. Ze bestaat altijd uit:

  1. De Maagd
  2. De Moeder
  3. De Crone, de oude wijze vrouw.

De Crone is de onderwijzer, de oudste naar geest, ziel en lichaam, die de taak heeft de Moeder te onderwijzen, de Maagd (of jonge vrouw) op te leiden. Haar taak is hen bij te staan, de anderen hun weg te laten vinden vooral naar hun eigen hart en hun eigen wijsheid. Ze moedigt hen aan hun eigen pad te lopen, leert hen, ondersteunt hen, is zowel grootmoeder, moeder als vriendin. Ze herbergt ook die drievuldigheid in zichzelf, evenals de Maagd en Moeder.


Zij kent de geschiedenissen, zij kent de parallelle werelden, magie is bij haar natuurlijk, intuïtief. Ze zou geen voorwerp, geen ritueel nodig hebben, want het zit in al haar poriën, in haar huid, vlees, bloed en botten. Ze zal altijd opduiken waar de nood hoog is en zij kent vele vormen. Ze is dáár, als zou ze naar lichaam jong schijnen en als een schijnbare een leerlinge zal zij toch onderwijzen door vragen te stellen of onverwachtse, diepzinnige opmerkingen te plaatsen. Ze is simpelweg dáár. Toch blijft zij steeds ook leren. Is het niet zo dat de beste grootmeesters degenen zijn die nederig genoeg zijn om onderwijs te ontvangen.? Ze weet dat onderwijs nodig is, de meest wijze is degenen die aan iemands voeten zit om te leren. Soms is ze daar en slaat ze een arm om je heen, en kan je bij haar uithuilen. Soms spreekt ze je zacht toe, maar leert ze je om sterk te staan, op je eigen kracht te vertrouwen. Ze is echter niet onkwetsbaar, of gevoelloos. haar eeuwenoude wijsheid is gevormd in tijden van lijden en eenzaamheid. Misschien is die eenzaamheid wat haar aandoenlijk maakt, een lieve oude, maar wijze vrouw, die er echter voor jou is. Ze lijkt soms oud, dan weer is ze als een jonge poes die bij je op schoot ligt. Dan zie je niet dat eeuwen aan haar voorbij zijn getrokken. Ja, de drievuldige godin is overal. Ze is je beste vriendin. Maar ze neemt ook haar plaats in om naar jou te luisteren en dan hoort ze jouw wijsheid en klapt in haar handen en luistert met open mond. Ze vertelt je hoe ze van jou onder de indruk is en moedigt je aan, knuffelt je en zegt dat ze trots op je is.

De Oude Heks van de winter, de Crone of Wijze Vrouw is bij de Kelten bekend als Mala Laith of Caillech Bheur, de Dochter van de Maan; zij die bergen en heilige stenen in beweging brengt. De Cailleach is een bosheks die in het gezelschap verkeerd van wilde herten, varkens, vogels of een lichtgrijze merrie. Ze is een shape-shifter of een zich in verschillende vormen of dieren kan veranderen en die zichzelf continu vernieuwt als de Maagd. De Crone is het derde aspect van de godin als de wijze oude vrouw die de geheimen van het universum kent. De Crone of Hag symboliseert dat deel van ons dat een diepe kennis en een begrip van kruiden bezit. Ze verschijnt ten tijde van de de donkere maan of de maansverduistering en leeft in het onbewuste, waar onze dromen beginnen. Bron:  Ffiona Morgan & Daughters of the Moon

Ondeugend kan ze ook zijn, soms zou ze willen een jonge meid te zijn, en de Crone in kwestie kan ook nog eens op vrouwen vallen, maar ze zal geen misbruik maken van de situatie; dat ze nooit doen en dan liever kiezen een goede vriendin te zijn waar je bij kunt haar schuilen, huilen, lachten, aan haar bost liggen. Dat streelt je je haar en vertelt ze je verhalen die je laten weten hoe sterk je bent en dat je niet alleen bent, nooit alleen bent, want ze waakt over je met haar geest, ze kan in je nabijheid zijn, als je angstig in bed ligt. Dan streelt ze het haar, of je voeten en fluistert magische woorden die je geest afsluiten voor het kwaad. Ze leert je je innerlijke stem verstaan, te vertrouwen op je intuïtie, ze helpt je je volle potentieel te ontdekken, geeft je kracht maar leert je ook hoe je kracht kunt verzamelen. In Cornish Witchcraft noemen ze dat ‘Gathering Sprowl’, het is de kunst energie te verzamelen, uit planten, bomen, leilijnen, krachtplekken, uit de elementen. Dat is de kracht die je nodig hebt.

De kracht brengt verantwoording met zich mee. De kracht kan misbruikt of goed gebruikt worden. Soms als verdedigingsmagie, andere keren moet je in de tegenaanval, omdat je het opneemt voor je medeheksen of omdat personen je tenngronde willen richten. Ze leert je dat je samen met andere heksen sterk kunt zijn, en toch solitair kunt blijven. Uiteindelijk leer je door haar raad op jezelf te vertrouwen en van jezelf te houden, terwijl je verbonden bent met zielsverwanten. Ook jij wordt dan Maagd, Moeder en Crone tegelijk. Ja, in die rollen kan het accent de ene keer liggen op Maagd, Moeder of Crone. Dat is het tijdloze van wijze vrouwen, soms zijn we speels, dan moederlijk, dan weer een raadgeefster of trooster, of een lieve oude oma, dan kan ze je geliefde zijn of je hartsvriendin, ze is ongrijpbaar en niet in een hokje te plaatsen.


Wie goed kijkt en voelt zal haar ontdekken. Soms manifesteert ze zich in je ritueel, je meditatie, je droom. Soms is ze een hogepriesteres, soms een vriendin, soms een wildvreemde op straat. Soms tastbaar als mens, dan weer etherisch al een godin, een elf, een engel, een aard- of luchtwezen, soms als een dier: een raaf, een uil, een kat of welk totemdier dan ook. Soms ontwaar je haar gezicht in een tijdloze oude boom, waar je rust vindt een verbondenheid met alles om je heen. Ze is mysterieus, soms etherisch, dan tastbaar. Ze is krachtig, want ze wend haar kracht aan om boosdoeners op hun nummer te zetten, te verjagen en desnoods uit te schakelen. Dan is ze een leeuwin die haar welpen beschermd. Wee degene die de Crone tegen zich krijgt. Ze is machtiger dan ooit, in deze tijd waarin vele heksen en spirituele mensen zijn ontwaakt omdat ze zich realiseren heks te zijn, maar dat ook in vorige levens zijn geweest. Vertrouw haar, al kan ze vreeswekkend zijn voor degenen die haar vriendinnen tegenstreven. Ze is de belichaming van de Godin, maar leert ook jou dat je een godin (of god) bent. Ze staat nooit boven je, maar naast je, soms slaat ze haar arm of armen om je heen om te vertellen hoe bijzonder je bent. Dan wordt jij alles wat zij belichaamt: Maagd, Moeder en Crone.


Er is altijd wel een Crone voor jou, dichterbij dan je denkt.

En ze waakt over je!


One Thought to “De Crone als helpster”

  1. Weer iets bijgeleerd over hekserij en deze vrouw.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.