Het hele internet zit vol van de meest waanzinnige testen hoe je erachter komt of wel wel of geen heks bent. Gevoed door, de overigens vermakelijke, Harry Potter serie, Charmed, of een ‘wereldvreemdheid’ en zoektocht naar spiritualiteit. Ben je een heks als je je aansluit bij een Coven? Als je een cursus volgt? Ala je een bezem in de hoek hebt staan, een Chalice, een Althame, een Wand (stok), als je kruiden verzamelt, een cirkel trekt, als je spreuken uitprobeert of met een groep mensen naakt in een cirkel staat, als je de vier windrichtingen erin betrekt, de godin aanroept, als je het boze oog ontwikkelt of juist genezing leert praktiseren. Je kan alles leren uit boeken, uit online cursussen, zelfs een diploma halen. Zo is er veel humbug, veel wannabee’s, veel meelopers, veel roleplaying. Ik durf zelfs te zeggen dat waarschijnlijk het merendeel van wat wordt aangeboden commerciële rotzooi is. Het leert namelijk weinigen onafhankelijk te zijn. Men bindt mensen aan zichzelf, zodat men  voor jou ‘de Akasha-Kronieken’ kan raadplegen, kaarten kan leggen, en je afhankelijk maakt van hun ‘kunde’, als het al kunde is, of juist laten weten wat mensen graag horen, in de trant van ‘je voelt je ongelukkig in je huidige relatie’ of ‘je hebt net een verbroken relatie’, of ‘je wilt een nieuwe richting in slaan’, alsof dat geen zaken zijn waar idereen zich in herkent. Je kan ook veel aflezen van een gezicht, van de uitdrukking of de houding. Met de nodige observatie en wat psychologisch inzicht kan iedereen voor medium doorgaan. Ik spreek niet over de ‘echte’ professionals maar over de vele charlatans. Je wordt niet onafhankelijk, maar bent gebonden aan een ander mens, die zijn commerciële slaatje uit jouw verlangens naar het ‘hogere’ slaat.

En als je iets hebt bereikt, is het dan belangrijk jezelf een naam te geven, of is jouw pad heiliger als een ander pad? Ben je Reiki master, Acupuncturist, Waarzegster, NLP Practisioner, Yogi, Spiritueel, Medium, Heks, Sjamaan, Druïde, Paragnost, helderziende, whatever. Het zijn vaak degenen die zichzelf een naam geven die het niet echt zijn. Zo kwam ik pas ee;priester tegen die prat ging op het feit dat hij Brahmin is, maar elk vleugje van spiritualiteit miste en opperde dan mende voeten Vandernoot Brahmin zou moeten kussen. Dat doe ik liever bij een aantrekkelijke vrouw. 🙂 Er wordt teveel gesproken, er wordt te weinig gedaan. Er is veel geblaat en weinig wol.

Ik vrees dat er heel veel verdiend wordt aan het gemis aan spiritualiteit, aan onze door statistieken en rede bedorven maatschappij. Innerlijk weten we dat we deel zijn van moeder aarde, willen we terugkeren naar de oorsprong, toen ‘magisch denken’ nog gewoon denken was (niet te verwarren met bijgeloof). het waren de zonderlinge vrouwen, de wijze vrouwen en mannen. Even een stukje etymologie:

Het Oud-Engelse werkwoord wiccian heeft een verwant in het Midden-Laag-Duits- Wicken (uit de 13e eeuw, naast wichelen “betoveren”). De verdere etymologie van dit woord is problematisch. Het heeft geen duidelijke logische verbanden in het Germaans buiten het Engels en het Duits, en er zijn talloze mogelijkheden voor de Indo-Europese wortel waaruit het is afgeleid.

De OED stelt dat het zelfstandig naamwoord “blijkbaar” deverbal is (afgeleid van Wiccian ), maar dat het werkwoord alleen aangeeft dat het “van obscure oorsprong” is.

Grimm, Deutsches Wörterbuch verbindt het ” Ingvaeonic woord” * wikkōn met Gothic weihs “sacred” ( Proto-Indo European (PIE) * weik- “te scheiden, te verdelen”, waarschijnlijk via vroege Germaanse praktijken van cleromancy zoals die gerapporteerd door Tacitus , [1] [2] [3]Grimm overweegt ook * weik- “krommen, buigen” (wat “hop, dance” werd) en * weg’h- “om te bewegen” (in de zin van “om mysterieuze gebaren te maken”).

R. Lühr [4] verbindt wigol “profetisch, mantiek”, wiegelgiër “om waarzeggerij te beoefenen” (Midden-Laag-Duitse wichelen ” betovering “, rijs “waarzegger”) en suggereert Proto-Germaanse * pruik , gemineerd (vgl. Kluge’s wet ) aan * wikkōn . De basisvorm zou dan het vrouwelijke, wicce < * wikkæ < * wikkōn zijn met palatalisatie vanwege de voorgaande i en de volgende * æ < * ōn in het vroege Ingvaeonic . De palatale -cc- / t͡ʃ / in wicca zou dan analoog zijn aan het vrouwelijke. Niet alle zonderlingen zijn heksen, niet iedereen die zich zo kleedt, een website heeft, tot een kring behoort of haar diensten aanbiedt is een heks. De associatie door de middeleeuwse bijgelovige kerk en ook de islam en andere godsdiensten hebben degenen die zich (niet openlijk) heks noemen bijgedragen aan een beeld, een vijandbeeld. Schuld is in de schoenen geschoven van vrouwen en mannen die zich nog bezig houden met natuurgeneeskunde, woorden, rituelen, het eren van de natuur, respect voor moeder aarde en het geven van raad aan hen die daarom vragen. Allen die zich begeven buiten de grenzen van de rede, die helderziendheid (ook de andere zintuigen als voelen, horen, zien, ruiken, proeven en vooruitziendheid) zijn in feite heks. Er zijn meer gebieden: massage, handoplegging, channeling, schrijven en muziek en alles wat dan ook maar spiritueel is en uit jezelf voortkomt. Moet je nog meer weten. Je bent niet alleen. Ook door mijn schrijven zal je herkenning vinden. En zijn solitaire heksen of Wicca’s minderwaardig? Nee, we zijn er altijd geweest. Zet je oren, ogen, gevoel, reuk, smaak maar open. Je zal herkenning vinden. Soms gaan we samen, soms blijven we alleen.

Er is ook iets anders. je kan het niet leren. je bent het al. In zoverre is Harry Potter voor zeer veel jongens en meisje een bemoediging. De buitenbeentje zijn mensen van het veld, het bos, de andere realiteiten. We zijn te vinden in het park, in dromen, in visioenen, in andere werelden. Mijn werelden zijn altijd tuinen, bossen. Daar ervaar ik de kracht van moeder aarde onder mijn voeten Daar voel ik de wijsheid en de spraak van de bomen. Daar hoor ik de fluistering in het vogelgezang, het gekrioel onder de aarde. Daar loop ik op bloten voeten op de heilige grond, zit ik met mijn voeten in het water, voel ik de zon als een vuur en de wind als een sprekende geest en ervaar ik ruimte. Dan gaan andere werelden open, zelf als het geen Sanhain of Zonnewende is. Daar is tijd, seizoenen, dag en nacht, een heilige dag niet meer van belang.

Vervoerd op een golf kom ik aan een kust en ga door de waterpoort naar een tuin. Daar vind ik opnieuw een levensboom. Is het een inwendige reis? Vind ik daar tussen de Vishudda en Anahatha de Kalpataru of de Kalpavriksha? Is buiten binnen en binnen buiten? Die realiteiten zijn niet van belang. Realiteit is wat voor jou werkelijk is, het valt buiten de rede maar is geenszins schizofrenie. In vele culturen en godsdiensten vinden we de Levensboom:

De wereldreligies staan bol van de Levensboom, voorbeelden:

 1. De Crann Bethadh ((Keltisch),
 2. de Akshayavat (Hindoeïsme),
 3. de Gaokerena (Persië),
 4. De Iusaaset (Egypte),
 5. de Etz Chaim (Jodendom),
 6. de Bhodi Boom (Boeddhisme),
 7. de Fusang Boom (China),
 8. de Sadratu’l-Muntahá (Bahai),
 9. de Sidrat al-Muntaha (Islam), de Borjgali (Georgië),
 10. De Yggdrasil (Noors)

Juist daar, op die plaats vinden we diepe verbondenheid en soms ontmoeten we elkaar daar. Daarom zijn we wereldvreemd wat deze wereld aangaat, maar we zijn niet vreemd in die andere werelden, die andere tuinen. Voor ons is dat even reëel als wat voor anderen door de versluierde ogen zichtbaar is. Dus ben ik een heks? Ben jij het? We zijn niet gek, maar wijs. We leven in deze, de zichtbare en ook in voor andere onzichtbare werelden. Vaak is een gedachte genoeg, geen spreuk is nodig de deur te bereiken of te openen. We leven nog steeds. De brandstapels hadden niet het laatste woord. velen van ons zijn niet verbrand, of opgeofferd omdat zij niet in het plaatje pasten. Onze zusters en broeders vinden we nog, tussen de bomen. De wijsheid is niet verbrand, maar de as dwarrelde op de aarde en werden weer weer één mee, de stemmen gingen op in de wind, het vuur wakkerde aan en de energie ging op in de ether. Verdronken in het water verspreidde de energie zich in de wateratomen. Dat water drinken we, de lucht ademen we, dat vuur leeft in ons verteringsproces, die aarde waaruit wij allen komen en de ruimten waarin wij ons begeven bevat de trilling, gedachten, wijsheid en kennis. Niets gaat verloren. Alles blijft en leeft voort. Jij en ik zijn het bewijs!

Spell

wolf and horse, old signs of might
lend your strength to me this night
the pain and grief they so easily give
must be returned so they may live
to know and feel what they have done
and change their ways with harm to none
send back the pain, teach them this night
and help them do what they know is right

 

8 Thoughts to “Hekserij”

 1. Herkenbaar! Ik noem mezelf wel een heks, maar blijf toch moeite hebben met die beschrijving. Natuurlijk heb ik (ergens in een doos) en wand, en verschillende mappen info, een keukenkast vol kruiden. Maar wat voor mij hekserij echt inhoudt? Ik blijf terugvallen op Zelfontwikkeling, en ook daar heb je dan nood om het buitenbeentje te zijn. Want echt naar jezelf kijken, eerlijk zijn en heel wat bijschaven is niet makkelijk of populair. Verantwoordelijkheid nemen voor wat je gedaan hebt? Geloof me, dat is niemands favoriete bezigheid.

  Dus zit ik hier, lees ik in mijn kaarten wat ik denk nodig te hebben, schrijf in mijn dagboek en doe maar wat. Maar momenteel echt geen altaar, bezem of ketel te vinden hie 😉

  1. Hoi Loena. Wat ik al schreef: je kan cusussen volgen. Nou vroeger was dat niet zo. Ook bij vele Covens stel ik vragen. Mijn overgrootvader, mijn grootvader waren solitair. Hoewel ze mijn niet hebben geleerd worst er toch kennis doorgegeven. Is het hebben van een altaar dan een bewijs. Nee, heel veel zit onder je huid. Je bent het dus gewoon, meis, wees trots. gebruik wat bij jou goed voelt en laat je niets wijsmaken door wannabee’s. Als je verantwoordelijkheden neemt voor je daden ben je verder dan zij die pronken met een status… Maar hier kan je vee vinden: http://heksenshop.com en hier:
   https://hetkruidenheksje.nl

   (de laatste heeft geen Althane en zo, maar een aardige heks in Eindhoven

   1. Ik heb in het verleden zelf een heksencursus gegeven lieverd en heb de kans gehad om zelf een bedrijf op te zetten maar heb dat toendertijd niet gedaan en mijn eigen weg gevolgd. Ik heb mijn eigen spulletjes (wie weet schrijf ik daar eens een blog over als ik verhuisd ben). Maar heb het meeste uit kringlopen, rommelmarkten en enkele artikelen van idd de heksenshop. In het verleden zat ik in een online coven en tegenwoordig heb ik een paar vriendinnen waar ik mijn hekserige zaken mee bespreek 😉 Maar een echte coven zit er voor mij niet meer in 🙂

    1. Wat goed van je lieve Loena. Ik kan ook wel wat tips gebruiken, hoor. Ik een wand gekocht. Het is moeilijk om de juiste informatie te krijgen. Komt wel goed. Ik ga denk ik wel wat ‘volgen’, om uit te diepen. Waarvan ik denk en voel dat het mij op een pad zet. Maar ik voel van jou ook veel echtheid, en dat je weet waar je het over hebt. Dus ook ik ben leerling. Ik ontdek ook veel uit mijn intuïtie, maar het plaatje is nog niet compleet. Ook ik zoek naar echtheid, puurheid, authenticiteit. Dus alles is welkom, lieve Loena.

     1. oh een echte boekentip was voor mij trouwens ‘het magische jaar’ van Zsuzsanna Budapest, denk dat jij dat ook een leuke zou vinden 😉

    2. O By the way, ik wil zeker niet overkomen of ik alles nu al weet. Het is een ontdekking, en ik schat jou hoger in als mijzelf. Ik ben als het ware net het bospad ingelopen. Ik voel mij als een kind op ontdekkingztocht, die net nieuwe wonderen ontdekt in alles wat leeft en hoe het tot mij spreekt. Je hebt een oude ziel in een jong uiterlijk en ik denk dat ik veel van je kan leren. Ik wil zeker niet overkomen als bekwaam en doorleefd, ik heb juist veel,te ontdekken. Daarom zijn die connecties er, ook jij komt om mijn pas, zoals een aantal anderen. So, teach me, ik sta open voor je wijsheid…

     1. Haha meid schat mij maar gewoon als ee,n normaal meisje in hoor. Maar we kunnen wel eens prive kletsen? Hartsikke gezellig, kopje thee erbij en boekentips uitdelen 😉 Zelf heb ik het even gehad met ‘wicca’ en de ‘tools’ en alle extraatjes. Momenteel probeer ik mijn leven spiritueel in te delen, bewust te leven, met een altaar in de hoek van de kamer om mij bewust te houden van het goddelijke. Lekker low profile, beetje relaxed. Hekserij is volgens mij niets speciaals meer, maar eerder opsmuk tot je verder komt. Vergis je niet, ik ben ontzettend dankbaar voor de jaren dat ik echt tot over mijn oren in de pentagrammen, pentakels, capes, kruiden en staven zat. Maar tegenwoordig ben ik verliefd op het tarot, orakels en mijn dagboek.

      Liefs Loena

 2. Hoi lieve Loena. Kletsen lijkt mij heel leuk, maar als je mij ziet moet je niet schrikken hoor. Ik weet niet of je het al gelezen had op mijn andere sites (die ik ogeheven heb), maar ik ben als jongen geboren. Ik zit in een transitie proces om vrouw te worden. Ik voer de naam die ik straks wil gaan voeren. Ik vind dat zelf nog moeilijk, hoor. Ik hoop niet dat ik je daarmee afschrik, Loena. Transvrouwen worden vaak niet geaccepteerd, ook niet in de alternatieve hoek, Reiki meesters en heksen vinden mij soms raar. Ik zou er het allerliefste uitzien als op mijn pictogram, maar ik heb mij altijd vrouw gevoeld. Op het moment dt ik uit de kast ben gekomen als transvrouw is mijn spiritualiteit gaan groeien en daarmee mijn oude aversie tegen het gristelijk geloof. Ik ben uitgekotst, gediscrimineerd, uitgelachen, bespot en zelfs vervloekt door gristelijke leiders. Zou je mij kunnen aanvaarden als zodanig? Zou je niet bang zijn en mij afstotelijk vinden? Het proces van transgender zijn is moeilijker dan aanvaarden dat ik altijd al iets gehad heb met hekserij. Vaak kleed ik mij zo. Ik hoop niet dat het je afstoot, want daar ben ik bang voor. Je bent zo’n mooi lief meisje, maar ik voel mij een mismaakte toverkol, bang voor afwijzing. Zeg gewoon eerlijk wat je van mijn bericht vind. Ik ben gewend aan afwijzing op het moment dat ik uitkom hoe de bezemsteel in de bezem zit, Ik voel mij op dit moment als een mismaakte oude toverkol.

  Je mag mij ook mailen op mornabrighid@gmail.com

  Maar laat het even eerlijk weten, dat je niet voor een verrassing komt te staan als ik blijk er uit te zien als een mismaakte feeks. Zo heb ik mij altijd gevoeld in dit verschrikkelijk misdeelde half-mannelijke, androgyne lichaam. Maar ‘hocus pocus pilatus pas ik wou dat ik een meisje was’ heeft niet geholpen….

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.