VANDAAG mediteerde ik over de liefde en kwam veel tegen waarin ik zelf zo vaak en zoveel in tekort ben geschoten. Maar wat is nu echt liefde? Sommigen noemen het God, anderen de Tao, de Bron. Het is dat wat alles doorstroomt en leven geeft. Alles wat dat beperkt, wat manipuleert of teveel structureert is geen liefde. Dat is niet mijn wereld.

De liefde is kleurrijk, wil geven, maar ook ontvangen. De liefde in mij hoopt met hoop voor het geluk van de ander en verlangt ook met een groot verlangen te worden gevuld. De liefde ziet de ziel in andermans ogen, de mens, het dier en de prachtige boom. De liefde ziet, maar maakt niet blind. De liefde verbindt op het diepste niveau. De liefde omarmt en omhelst. de liefde is verliefd, als een doldwaze tiener, een barmhartige moeder en een bevestigende vader.

Als ik voorwaardelijk liefheb, als ik van een ander verwacht, het voort wat hoort wat principe, is dat geen echte liefde. Maar hoe kunnen we nu weten wat liefde echt is? Wie ben ik te beweren een ‘expert’ te zijn op het gebied van de liefde? Wat ik zeg is niet de mening voor iemand die beweert iets te zijn, een selfmade-goeroe, de volgende succesvolle boekenschrijver of blogger. Iemand die mooie woorden weet rond te strooien om een schare fans achter zich te krijgen. Nee, we hebben genoeg van dat soort figuren. Of ze zijn de positivo tegen beter weten in, of de querulant, die een schare klagers met zich meekrijgt. Wat ik ben is een hoper tegen beter weten in, een minnares of zoek naar een minnares, een hopeloos verliefde vrouw, een persoon die verlangt naar een betere wereld. Ik ben geen betweter, ik ben de eeuwige zoekster. Een verwonde ziel, met handen een woorden die willen genezen, iemand die gelooft in geluk, met een behoefte om gelukkig te zijn. Ik ben een druppel, waarin een oceaan schuilgaat. Een mens in transitie en een perpetuum mobile wan hoop en wanhoop. Ik hoop op geluk, maar heb het niet gevonden, ik ben een eeuwige zoeker en als ik vind is dat alweer een beginpunt van een nieuwe zoektocht. Maar wat is liefde nou eigenlijk?

What is love

Is het ‘What is love, baby don’t hurt me‘ (Haddaway) of ‘What’s love got to do with it, what’s love for a secondhand emotion‘ (Tina Turner) of The Power of Love (Franky goes to Hollywood). Veel van deze liederen drukken zowel verlangen als pijn uit. Zelf weet ik wat het is om een hopeloos verliefde vrouw te zijn, zo van iemand te houden dat mijn hart gescheurd is, zo naar iemand te verlangen dat het lijkt of ik gekruisigd ben. Nee liefde is niet alleen ‘fijn’, liefde is ook ‘pijn’ van het gescheiden zijn. Liefde is niet alleen maar lief. Liefde lijdt onder het onrecht, onder de eenzaamheid, onder de behoefte. Liefde vult en is leeg, is de zachte bries en de storm. Brengt leven voort en sterft. Zoek de eenzaamheid en de nabijheid, is de bron van leven en dood. Liefde is kracht en zwakte. Liefde kan niet zonder de ander. Het is de grootste vreugde en het diepste lijden. Liefde verbreekt kwaad en heelt door het goede. Ze is onbevattelijk en allesomvattend. Liefde is de kwintessens van het leven. Ik denk haar te kennen, maar heb haar nog niet gevonden. Maar als zij mij vind zal ik weten wat ware liefde is. Tot die tijd blijf ik een zoekster, niet naar een antwoord, maar naar de vervulling die een andere vervuld, een geefster en ontvangster. De hunkerende vrouw die hunkert haarzelf te geven.

7 Thoughts to “De Liefde”

 1. De liefde zit in jezelf. Het is lastig maar zij is er al altijd al. Ik las het net bij Jeff Foster .ik moet er zelf ook nog achter zien komen. Liefs van mij in ieder geval!

  1. Hoi Maria. Liefde is mysterieus. Het zit in jezelf, maar je vnd het bij anderen en alles om je heen. Liefde is de kern van het leven en de essentie van alle mysterie. Maar wat is liefde? Het blijft soms ongrijpbaar.

   1. Het is in zowieso een kracht. Een aantrekkingskracht.

    1. O ik heb je andere blog gevonden, hoor, het lijkt of de gravatar gekoppeld zit aan je oude blog, sorry

 2. Zeker, soms heel sterk. Het is als het ware een magische kracht. Dat merk ik met verliefdheid hoe heftig dat emotioneel kan zijn. Heb jij trouwens een weblog meer, als ik op je naam klik geeft WP aan dat de website verwijderd is, anders kon ik je volgen

  1. Dank voor de aanwijzing Morna! Er klopte iets niet in het account. Ik hoop dat het nu goed is. Iets met een koppeling. Ik kom uit diep in de vorige eeuw šŸ˜‰

 3. Zo kom je niet over. Dat hebben meer spirituele mensen, die ik herken….En mijn leeftijd is mijn geheim, een beetje NIVEA soft doet wonderen… šŸ™‚

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.