De bezem is een werktuig om de boel op te schonen. Juist de originele bezem waarvan de staf gemaakt is van essenhout en de takken van berkenhout gebruik je om de plek waar je je ritueel uitvoert ‘te reinigen’. Dat heeft meer redenen dan één.

  1. Je veegt de plek het ‘geestelijk schoon’. Hiervoor zoek of vindt je een egale ondergrond. De beste plek is in een echt bos op een open plek of een heuvel, omzoomd met bomen. Dit vereist meer bekwaamheid om jezelf en de andere aan het oog te onttrekken; je voert geen show uit, en de beslotenheid van jezelf of de groep moet gewaarborgd zijn. Moeder aarde moet op die plek nog ongerept en puur zijn. Een  beek, een rivier of een meertje in de nabijheid, en bij volle maan, maken dat de elementen allemaal aanwezig: Aarde, lucht, water, vuur en ruimte.
  2. Je markeert de plek als een heilige plek, en eist het op. Niet van de natuur, maar van alles wat de puurheid bezoedeld. Je ‘zorgt’ voor moeder aarde, voor de godin, en eist het voor haar op. Je bent haar beschermster, haar priesteres, en zorgt daar haar energie kan stromen.
  3. Door die bezem te gebruiken, van pure materialen, leidt je die plek terug naar haar oorsprong. Het hout zou bij voorkeur van een ongevallen boom moeten zijn, niet een boom die geveld is. Een boom vellen is al een aanslag of moord op dat wat Moeder Aarde heeft voorgebracht. Ze zou een van haar ledematen amputeren. Wil toch levende materialen oogsten vraag dan nederig toestemming en doe het met respect. Dank Gaia, de godin, Moeder Aarde voor haar offer aan jou. Maar doe iets terug als blij van dank. Dat geldt ook voor het oogsten van kruiden, specerijen, stenen of andere natuurlijke materialen. Een priesteres is hoedster en geen jager ten koste van het leven en slecht ‘voor de sport’ of ‘doen alsof’. Plant en dier zijn heilig evenals Moeder Aarde die hen heeft voorgebracht.
  4. Je markeert die plek als een levend altaar. Keer terug naar je eigen oorsprong. Het is een ritueel waarbij je de energie van die plek in je opneemt, haar herinneringen, haar kracht, haar wijsheid. Jij wordt zelfs die wijze, die wicca. Met elke veeg, veeg je het onechte weg, de schijnmagie. De bezem gaat door de vervuiling.

Er zijn veel meer dingen te zeggen over de bezem, zoals ‘het vliegen’, de vrijheid die daarmee gepaard gaat. Het bovennatuurlijke aspect wat je ‘opheft’ vanuit de beperking, de vreugde. Ook hier gaat de bezem door de de beperking.

Je distantieert je van het onechte, van dat wat niet puur is. Oerdistantie onderscheid zich van ‘techniek’. Geen smartphone ter plekke, geen synthetische kleding en schoeisel. De smartphone, bijvoorbeeld, is een typisch voorbeeld van ‘het goochelen met namaak’. Hier zoek je echte sociale contacten, zoek je werkelijk licht en innerlijk licht, hier communiceer je met al je vermogens. De bezem gaat door de schijn, schijnkracht maakt plaats voor werkelijke macht en kracht. Kracht om jezelf, anderen en de wereld te helen. Die macht onderscheidt zich in de mannenmacht die onze wereld gemaakt heeft toch een koude plek die Moeder Natuur exploiteert, evenals het haar dienaressen heeft geëxploiteerd. Die dienaressen vieren hu vrijheid en die van Moeder Aarde, van Gaia.

QUOTE: Een heksenbezem bij de deur is bedoeld om kwade geesten of andere kwaadwillende wezens buiten het huis te houden. Een bezem wordt namelijk vooral gebruik om dingen schoon te vegen, dus waarom dan ook niet het symbolisch? Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van dit schoonvegen tijdens rituelen in bijvoorbeeld de magische cirkel.

Maar, naast dit schoonvegen is er nog een belangrijk symbool wat gelinkt wordt aan de bezem. Het is namelijk een symbool van vruchtbaarheid en het symbool dat daarbij hoort is de fallus. Jazeker.. Men ziet de bezem als een groot mannelijk geslachtsdeel. Toen ik dat voor het eerst hoorde had ik zoiets van he? Maar toen er werd uitgelegd dat het niet alleen het mannelijke symboliseerd maar ook het vrouwelijke, snapte ik het wat beter. De takken, die vaak van de berk zijn gemaakt en gebonden met wilgentenen, staan voor het vrouwelijke. De wilg is namelijk een boom die gekoppeld wordt aan het element water en dat is vrouwelijk. Ook de berk is vrouwelijk en staat voor reinigen (want de stromende sappen zijn zeer reinigend).
De stok of staf, van essenhout, is een vuur symbool wat staat voor het mannelijke en dit wordt dan ook meteen de steel van de bezem. De Es staat voor gezondheid, bescherming en voorspoed en is vrij buigzaam. Het groeit echter kaarsrecht en is daarom praktisch gezien een slimme keuze. Over elk stukje van de bezem is dus nagedacht en dit maakt het een zeer krachtige ‘heksentool’ die de samenkomst van mannelijk en vrouwelijk symboliseerd.
Bron: Zon en Maan

Priesteres

Als priesteres heb je een opleiding en ervaring nodig. Een opleiding, of 1 op 1, of in een groep is vereist. Daarna moet je jezelf alles eigen maken, zodat jij een autoriteit bent. Zij die meelopers blijven zullen nooit werkelijk in hun kracht komen. Er zijn er ook die de kracht van anderen ‘nemen’, let dus wart er met je kracht gebeurd en scherm jezelf af en tracht de bron van ‘spiritueel vampirisme’ te vinden. Help zo mogelijk, maar waak ervoor geen ‘tankstation’ te worden. Er vind soms infiltratie plaats te bate van een andere groep, of juist jezelf of je groep krachteloos te maken. Niet iedereen is ‘zuiver’. Wees waakzaam, vertrouw op je eigen kracht, dat is uiteindelijk het enige wat je kan vertrouwen. In mijn ervaring ben ik zelf menigmaal geëxploiteerd tot ik het doorhad en leerde mijzelf af te schermen. ‘

Spell of Accomplishment

Trick of Treat,
until you meet
the Power within
Your own decreet

Trust you inner, sanctuary
december from january
Every season, may it be
you find your strength
your spirit free

Wild, untamed, priestess art thou
power in every spell and vow
Concentration for accomplishment
Pleasure, success and fulfillment

Natural, supernatural, all the same
empowered by the inner flame
Fire black or fire white
Accomplish what thou wilt tonight

(A Spell By Morna Brighid)

Het einde van het jaar is weer een tijd van reflectie. Wat heeft het jou gebracht? Is het tijd om de boel schoon te vegen, naar je oorsprong terug te keren, de plek te markeren, in de bescherming van de cirkel te gaan staan en één te zijn met wie je werkelijk bent, met de natuur? Om je af te schermen van het onechte, en het echte te zoeken? Je te laten leiden door je intuïtie in plaats van de onechte social media. Te socializen met gelijkgestemden, of juist solitair met de echte, natuurlijke wereld; daar hoort ook het bovennatuurlijke bij, maar bovennatuurlijk is voor jou toch heel natuurlijk?

Willen we helen of willen we schaden? Willen we innerlijk helen en de innerlijke schade opheffen. Dan is het nu de tijd de bezem uit de kast of schuur te halen, op weg te gaan naar een plek, gedreven door je intuïtie, tot Haar die roept. Heb je Haar roep gehoord. Ze is in je, Ze is ook buiten in Haar natuur en je bent één met die stem. Soms roept ze dor de wind, door een uil of andere vogel, door het ritselen van de bladeren, een dier of aardwezen. Kom, Ze roept je terug. Je bent de schoonmaakster van deze bezoedelde wereld en je consecreert een plek. Een plek die groter wordt. De plek van het wonder van transformatie: van jezelf, de wereld om je heen, je vriendinnen, je medereizigers. het is begonnen door de interesse, door die innerlijke roep. Het maakt jou tot de priesteres, de Wijze Wilde Vrouw (of man). De mens van het bos, van de bomen en de onbezoedelde oorsprong. je zoekt er de kruiden, verborgen voor de natuurramp-toerist en maakt alle dingen heel. Je hoort in mijn stuk de gedrevenheid en inspiratie, dan nu een gedicht.

Sanctificarum

Kom naar de plek
veeg, helleveeg,
veeg de hel leeg
Moeder roept je, de Aarde
Kom en veeg,
openbaar de Waarde
Roep en spreek
Noorden, Zuiden, Oosten, Westen
Kom en veeg, reinig van resten

Voel en zie met al je zintuigen
Met je handen, maak heel de duigen
met blote voeten op heilige grond
trek je cirkel, volmaakt en rond

Tussen berk, eik en es
pluk je kruiden en de bes
je woorden op de wind met kracht
explosieve vrouwenmacht

Dans in maanlicht, hand in hand
wijdt de aarde, heel het land
vuur en water, aarde, lucht
neem de bezem, maak de vlucht

Voel de kracht van de Godin
met de God in de cirkel, binnenin
Zo boven natuurlijk is je zijn
Zo beneden gewijde aarde rein

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.