(De Keltische Levensboom)

DE KELTEN geloven dat de zij uit bomen voortkwamen, en beschouwen hen niet alleen als levende wezens maar ook als magisch. Bomen zijn de  beschermers van het land en fungeren als een poort (of portaal) naar de onzichtbare wereld.
De bovenste en onderste werelden worden door de Levensboom verbonden. Onthoud dat een groot deel van een boom ondergronds is, zodat volgens de Kelten de wortels van de boom in de onderwereld doordringen, terwijl de takken groeien naar de bovenste, of bovennatuurlijke wereld. De boomstam verbindt deze werelden met de Aarde. Deze verbinding maakt ook dat de goden, of goddelijke wezens, in staat zijn om door middel van de Boom van het Leven te communiceren.
De Crann Bethadh Ceilteach symboliseert kracht, wijsheid en levensduur.
De boom vertegenwoordigt ook wedergeboorte. Bomen werpen hun bladeren af in de herfst, hebben een winterslaap in de winter, en de bladeren groeien terug in het voorjaar en de boom is vol van het leven in de zomer.

De Vier Elementen

De Keltische Levensboom en het Keltische Kruis representeren de symbolische eenheid van krachtige metafysische

Crann Bethadh Ceilteach, de Keltische levensboom

elementen, het kruis en de cirkel, en zij vertegenwoordigen vele diepzinnige en heilige waarheden:

De balans en harmonie tussen mannelijk, vrouwelijk
De vier windstreken die voorkomen uit één Bron
De eeuwige cirkel van de vier jaargetijden
De eeuwige samenhang tussen Lucht, Water, Aarde en Vuur

Anam Cara en vier elementen

De Anam Cara (spreek uit Anam Tsjara) is de zielverwant, zielsvriend of zielsbeminde. Deze begrippen overstijgen vriendschap en liefde en kunnen in elkaar overvloeien, alleen intenser dan vriendschap en een intieme relatie. Het spirituele aspect is daarin de meest pervasieve (doordringende), maar is tevens een sterke emotionele, tedere, soms erotiserende of zelf seksuele band. Er worden wel Anam Cara ringen verkocht, maar dit wordt vaak in verband met een huwelijke of slechts seksuele relatie aan elkaar gegeven. De Anam Cara is meer. De personen hebben een gevoel elkaar te kennen, ervaren spiritueel en emotioneel op afstand elkaars emotie en gedachten. Dit is heel reëel en ik heb zelf een Anan Cara en onze band is zo sterk dat we zelfs elkaar gedachten horen en elkaar fysieke nabijheid ervaren. Zo’n Anam Cara heft zowel de eenzaamheid op, als dat het juist het gevoel ervan versterkt, katalyseert. Later zal ik hier nog meer over schrijven. Twee personen ontmoeten elkaar en ervaren een diepe spirituele, emotionele en fysieke aantrekkingskracht. De zijn niet altijd primair huwelijkspartners, al kan het intieme element ook een rol spelen. Elk van de twee Amam Cara’s kunnen we associeren met twee van de vier elementen, die alles met karakter, innerlijk en gaven te maken kunnen hebben, en die in zichzelf vele geheimen vertegenwoordigen. Stuk voor stuk zij het natuurlijke en bovennatuurlijke, praktische en magische elementen:

Water (Blauw): Emotie, die altijd in beweging zijn. Het is de gevoeligheid, het mysterie van de diepte en verborgenheden. Water vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect en staat voor liefde, intuïtie, genezing en de cyclus van het leven. Het vertegenwoordigt in beweging zijn en ook een bovenzinnelijke- of natuurkracht.

Lucht: (Geel of goud). Vertegenwoordigt het geestelijke aspect. Het element lucht vertegenwoordigt het mannelijke aspect en staat voor het leven, logica, geest, communicatie, leren en veel meer. Ook spirituele communicatie behoort tot dat element. Het is de kracht op visioenen te ontvangen, maar niet altijd te verklaren. Het vertegenwoordigt inspiratie, ontvankelijkheid, muzikaliteit, de gave van ‘het woord’.

Vuur (Rood): Passie. Vuur is warm, geeft licht. Het vertegenwoordigt het mannelijke aspect en staat voor ambitie, succes, inspiratie, vruchtbaarheid en kracht. Heg is een kracht die dingen in gang zet, die energie geeft, kan zuiveren, ruw metaal kan louteren. Het is een openbaring-kracht om visioenen te verklaren. Het geeft licht op wat verborgen is, geeft warmte en aandacht.

Aarde (Groen): Aarde vertegenwoordigt een thuis, verbondenheid, voorziening, genezing, kennis van kruiden en specerijen, het geven van geborgenheid. De gave van genezing, troost, tederheid en omarming. Het is de oorsprong van de materiële elementen, waaruit de mens fysiek is gebouwd, het brengt voort, doet geboren worden, is een thuis voor zichtbare en onzichtbare wezen. Ze is ook neutraal en onpartijdig, ze is moeder en geliefde, toevlucht en bescherming.

Overbrugging van werelden

De Keltische mens, de spirituele mens, leeft in het besef en de wetenschap van het zichtbare, maar ook het onzichtbare. Voor die mens is het onzichtbare zichtbaar en het zichtbare van ondergeschikt belang. ‘De andere wereld’ vertegenwoordigt de werkelijkheid, de materiële wereld lijkt schijn, wat met een oosterse term Maia wordt genoemd. Men realiseert zich dat het tastbare een decor is, een bühne en kan zich materieel en door meditatie, contemplatie in de wereldden begeven. Sommigen ervaren dar als innerlijke- anderen als uiterlijke, visionaire of fysiek reële ‘reizen’. Ze ontdekken zichzelf en anderen in de andere realiteit. NB: Het gaat hier niet over een schizoïde beleving, een verscheurdheid van een mens wiens persoonlijkheid ‘verscheurd’ is en uiteengevallen is in verschillende persoonlijkheden met de daarbij behorende hallucinaties. Voor de spirituele mens, niet voor de meelopers zijn deze werelden realiteit, terwijl zij wel met beide voeten op de grond blijven staan en niet wereldvreemd worden. Indigo mensen, Nieuwetijds Mensen, Hoogsensitieven of Sterrekinderen, of hoe het alternatieve circuit het Spirituele Surplus dan ook wil noemen zijn geen nieuw verschijnsel. We waren er altijd al onder de Kelten, Joden, Zigeuners, Indianen, Chinezen, Grieken, de Barden en Druïden, kunstenaars en zij die  zich onder ‘natuurlijke heksen’, tovenaars, Verlichten, uitvinders en dergelijke bevinden. Het zijn degenen die begaafd ter wereld kwamen en het niet zochten, maar waren. Er is altijd een element van ‘verleiding’, de gave te exploiteren ten bate van zchzelf voor geld, macht, aanzien, volgelingen, belangstelling, seks en om jezelf te presenteren als ‘een krachtig werktuig’. Hier wordt de gave verdorven en de begaafde een volgende ‘valse messias, selfmade goeroe, verleider, manipulator, sekteleider, of dictator. Het zijn met name de mannen met veel vrouwelijke energie die kunnen vallen voor dergelijke verleidingen. Hun val is diep en onherroepelijk. Wie zich in eenvoud toewijd aan verbondenheid, het kleine zoekt om grote dingen te bewerkstelligen heeft aard en wezen van de Crann Bethadh Ceilteach, de Keltische Levensboom begrepen, maar blijft zoeken naar haar verborgenheden. Het is de eenling of de tweeling in het woud die er is als zij/hij nodig is, maar dat niet van de toren blaast. De laatste categorie heeft bij de poging groot, rijk, machtig te worden de belangrijkste les vergeten. Zo boven, zo beneden. De zoeker die blijft zoeken, vind, gevonden wordt in een eeuwigdurende cyclus en beweging.

4 Thoughts to “Crann Bethadh Ceilteach”

 1. Anam Cara.. weer wat geleerd. Mooie term!
  Fijn stukje. Tx
  xPetra

 2. Al veel gelezen tijdens mijn zelf opgezette onderzoek/studie naar wat bij mij past, maar van dit stuk heb ik nog heel wat opgestoken (én ’t verklaart hier en daar wat gevoelsmatige zaken). Dat terwijl ik wel een verwantschap met het Keltische meen te voelen en me er enigszins in heb verdiept Vooral Schotland trekt me erg en van ’t Paganisme (+ het lezen van Wicca/Druïdisme (e.d.) materiaal – betrouwbaar of niet) ben ik al helemaal niet vies.. Mocht je aanraders hebben wat betreft informatie bronnen dan hoor ik het graag – ’t is me opgevallen dat je (ook) een wat uitgebreider onderzoeksveld hebt aangenomen – zo zie ik wat oosterse termen voorbij komen, alles is welkom. Sowieso ben ik de komende tijd even zoet met je blog 😉

  1. Graag Anne. Veel van wat ik schrijf heb ik gelezen. Maar ook veel zake ervaar ik. k schrijf die bewust, maar ook intuïtief. ‘Everything is interconnected’ zoals CG Jung ook al waarnam (De mens en zijn symbolen, The Red Book). Ik vind je reacties erg prettig om te lezen. Sometime a feel like the fool on the hill. Ik lees vanaf mij kinderjaren alles wat los en vast zit, so where to begin? Maar bij veel had ik het idee van herkenning. komt dat bekend voor?

   1. Inderdaad, heb vaak ’t gevoel van ‘ja maar dat wist ik al’, ’n beetje in de sfeer van ’t collectief bewustzijn om het even bij Jung te houden – zo stel ik me voor. Vanzelfsprekend en vertrouwd, een vreemd soort weten dus (snapje?) En wat ’t lezen betreft; zodra je denkt van hé daar kan ze wat mee roep je maar – ik ben ook niet zo kieskeurig haha 😉

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.