5 Anahata Hart Chakra

We vervolgen onze weg omhoog. We zijn begonnen bij de Voetenchakra, de Pair, of Patala Chakra. De voeten zijn ons fundament, maar ook de enige chakra waardoor we kunnen voortbewegen en onze weg kunnen gaan. Daarna beweegt de energie zich via de binnenkant van de benen waar de Sushumna, de energiebaan, zich bevindt naar de Muladhara, de stuitchakra. Hierin bevinden zich onze primaire instincten, waardoor we kunnen overleven. De stroom begeeft zich omhoog naar de Swadhisthana, onze emotie en sekschakra, hier voelen we dan we leven, hebben we onze intieme contacten. Verder gaat de stroom en komt aan in de Manipura waarin zich onze kracht bevindt om tot actie te komen. Nu komen we aan bij Anahatha, de hartchakra.

De vijfde chakra bevindt zicht rond de hartstreek, als het ware op het borstbeen en verbindt ons met ons emotionele Zelf, brengt harmonie, vergeving, eerlijkheid en liefde. Als de chakra uit balans is leidt het tot jaloezie, verlatingsangst, woede eenzaamheid en bitterheid. Als de chakra in balans is ervaren we vreugde, liefde, dankbaarheid en compassie. Hierna bespreken we methoden o je chakra te genezen en in balans te brengen.

Positieve affirmaties

IK HEB LIEF is de kern van de positieve affirmatie. Ik hou van mijzelf, ik ben iemand met compassie. Ik deel deze liefde met iedereen. Ik leef in balans, genade en dankbaarheid. Ik laat alle angst en zorgen los over het geven en ontvangen van liefde. Ik ben mij bewust van vergeving. Ik ben één. Deze affirmatie zijn als een mantra, ze komen dieper binnen en worden werkelijkheid. Herhaal dit zo vaak als je wilt met gesloten ogen. Het is het beste dit ’s morgens en ’s avonds te doen.

Visualisaties

Rozenbottel

Visualiseer een groene rozenbottel in het midden van je borst. Sta de rozenbottel toe zich te openen met iedere in- en uitademing. Zie hoe de kelkblaadjes zich één voor één ontvouwen en je vullen met ‘openheid’, terwijl je ook negatieve energie en emoties loslaat die in de rozenbottel opgesloten zaten. Wees geduldig als je langzaam begint te bloeien. Zoek een stille plek op, ga in lotushouding zitten met gesloten ogen. Adem en visualiseer.

 

Edelstenen therapie

De edelestenen en mineralen die je Anahatha in bals kunnen brengen en genezen zijn onder andere: Malachiet, Jade, groene Toermalijn, Emerald, Chrysopraas en Peridot. Draag ze als juwelen aan een ketting of in een ring of als steen bij je.

Voeding

Groene groenten en fruit zijn geschikt om de chakra van energie te voorzien: spinazie, boerenkool, sla, broccoli, groene kool, perzik, groene peper, prei, Zuccini, selderij, groene appel, peer, druiven, kiwi, avocado.

Aromatherapie

De hartchakra wordt geassocieerd met het element lucht, dus adem pure aromatische aroma’s in of bloemenoliën als Ylang Ylang, Roos, Jasmijn, Vetiver, Den, Rozenhout en voel liefde en compassie toenemen. Gebruik het als spray met een verstuiver, steek een kaars aan, brandt wierook, gebruik een roller en in bad.

Geluidstherapie

De harmoniserende geluidsassociaties:

  • Mantra: YAM
  • Muzieknoot F
  • Frequentie: 341,3 Hz
  • Wind – wind blazen

Chakra Mudra

HRIDAYA MUDRA – Verbindt de wijsvinger en duim en hou deze voor je borstbeen. Zing de klank YAM.

Yoga poses

Doe de hartverwarmende Yoga asana’s, om te helen, in balans te komen en je hartchakra te vitalisten. Doe deze routine iedere keer als je het nodig vindt of probeer het twee keer per week als je opstaat en naar bed gaat. Het zal je Anahatha bekrachtigen en je zult de voordelen ervan ervaren

Reflexologie

Masseer deze plekken om de Anahatha Chakra te stimuleren. Op de arm vlak boven het laatste gewricht van de duim, over de handpalm. Op de voetzool onder de linkervoet, de buitensten spiermassa, tussen de basis van je tweede en vierde teen.

Heling met de natuur

Het element van de Anahatha is lucht, dus verbind je met de wind om de hartchakra te voeder. Rijd in de auto met een raampje open, of ga zweefvliegen op een winderige dag. Oefen diepe ademhaling gedurende de meditatie, gericht op de hartchakra.

7

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.