3 Swadhisthana Sacraal Chakra

De Swadhisthana wordt wel de ‘sekschakra’ en/of de ‘emotiechakra’ genoemd. De Swadhisthana is verbonden met het element water. Hoor kleur is oranje en ze heeft 6 lotusbladeren. Zoals elke chakra is het een energiecentrum, die, als je helderziend bent, gezien kan worden als een draaikolk of vortex die rechtsom draait met een enorme hoge snelheid. Ze verbind het fysieke met het astrale aspect. De Swadhisthana is verbonden met seksualiteit, emotie en creativiteit en is daarom meestal krachtig bij kunstzinnige mensen. Maar vergis je niet, ook spiritueel kan de Swadhisthana van groot belang zijn, het geestelijke aspect kan krachtig werken door muziek, schilderen en tekenen (denk aan Mandala’s), zie onder andere een artikel op de website van mijn moeder Ans Hoornweg over mandala’s en de heilige geometrie.

Algemene informatie
De derde chakra, gesitueerd in de regio van de geslachtsdelen, is verbonden met emoties, seksualiteit en creativiteit. Als de Swadhisthana uit balans is voelen we jaloezie, schuld, bezitterigheid, schaamte over ons lichaam en over seksualiteit. Als de Swasdhisthana in balans is geeft het ons compassie, flexibiliteit, gevoeligheid, seksueel genoegen en creativiteit. We zien spiritueel en emotioneel gezien dan ook hoe creativiteit verbonden is met emotie en seksualiteit. Hieronder vindt je manieren om je chakra te helen.

Positieve affirmaties
Het basisbegrip van de Swadhisthana is: Ik voel.
Affirmaties: Ik erken mijn uniciteit, ik ben een sensueel en creatief wezen. Ik trek alleen helende en vervullende relaties in mijn leven aan. Mijn zintuigen zijn levendig en verbonden. Ik omhels het leven met passie en voel overvloedige vreugde. Ik ben stralend, gezond en sterk. Herhaal dit zo vaak als je wilt met gesloten ogen. Het is het beste dit ’s morgens en ’s avonds te doen.

Visualisaties
Stel een oranje zonsopgang voor, die opkomt vanuit je navel. Roer deze kleur tegen de klok in, zodat je een vortex van energie creëert. Draai sneller en sneller. Visualiseer witte energie die door een kolom opstijgt als je in- en uitademt, terwijl je continu visualiseert dat je die vortex beweegt als je ademt. Zoek een stille plek op, ga in lotushouding zitten met gesloten ogen. Adem. Visualiseer.

Edelstenen therapie
De volgende edelstenen kunnen helend en vitaliserend zijn voor de Swadhisthana: Rode en bruine Aventurijn, rode granaatsteen, rode jaspis, chalcedoon. Draag ze als juwelen of als steen bij je.

Voeding
Voeding die je helpt de Swadhisthana van energie te voorzien zijn oranje groenten, peulen, noten en fruit als: Amandelen, papaya, meloen, passievrucht, pompoen, sinaasappel, kokosnoot, mandarijn, mango en walnoot.

Aromatherapie
De Swadhisthana wordt geassocieerd met water. Gebruik de kracht van aromatherapie in bad of als scrub. Breng het op met een roller op je slapen om in balans te komen. Gebruik deze etherische oliën: Sinaasappel, Mandarijn, neroli, rozenhout, Clary Salie, grapefruit, Bergamot, Geranium. Gebruik het als spray met een verstuiver, steek een kaars aan, brandt wierook, gebruik een roller en in bad.

Geluidstherapie

 

De sensuele geluidsassociaties:

  • Mantra: VAM
  • Muzieknoot D
  • Frequentie 288 Hz
  • Oceaan/regen/ waterval

Chakra Mudra
DYANI MUDRA – Leg de rug van je rechterhand in de palm van je linker- hand met de top van de duimen die elkaar licht raken. Zing de Mantra klank VAM.

Yoga poses
Doe deze Yoga poses om innerlijke kracht te verwerven en gezonde verlangens, breng je sacraal chakra in balans: trikonasana, natarajasana, bhujangasana, badhakonasana. Doe deze routine iedere keer als je het nodig vindt of probeer het
twee keer per week als je opstaat en naar bed gaat. Het zal je Muladhara
bekrachtigen e je zult de voordelen ervan ervaren

Reflexologie
Masseer deze gebieden om de energie in de Swadhisthana te stimuleren. Op de arm onder de basis van je pols. Op de voetzool: de binnenste en buitenste rand van de voetzool.

Heling met de natuur
Het element van de Swadhisthana is water, dus door tijd aan zee, een meer of rivier door te brengen, wandelen aan de waterkant, of zitten met het uitzicht op het water, pootjebaden of zwemmen is vitaliserend voor de chakra. Drink meer water.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.