2 Muladhara Grond Chakra

De Muladhara Chakra bevindt zich op het laagste niveau van onze wervelkolom. Van zichzelf kan deze chakra niet gronden, zonder onze voeten. Als we vallen en op onze stuit terechtkomen, kunnen we blind worden of verlamd. Hierdoor gaat er een schok door onze wervelkolom, en kunnen we kortsluiting krijgen. Kortsluiting treedt alleen op als we geen aarde hebben. Daarom heeft de Muladhara de Pair, oftewel de voetenchakra nodig om te kunnen aarden, zoals je al hebt kunnen lezen in mijn artikelen over de voetenchakra. (* 1, 2, 3. )

Er valt enorm veel te vertellen over de Muladhara, maar waarom zou ik slechts herhalen wat anderen erover hebben gezegd. Er is veel over geschreven binnen het Hindoeïsme, het Boeddhisme, de New Age, de Reiki, de Wicca en vele andere stromingen. Door op internet te zoeken of goede Yoga boeken te kopen kan je veel leren, vooral in de praktijk. Maar vergeet niet dat je veel van jezelf kan leren. De wijsheid zit ook in onszelf, en wordt door middel van onze chromosomen, cellen en atomen overgeleverd. Ook vanuit het zogenaamde Akasha-veld komt deze informatie tot ons of door Reiki, Verlichting en rituelen wordt ons inzicht verschaft, maar onderzoek alles, want er is ook veel onzuiverheid en schijnwaarheid. De Rede kan ons nogal eens in de weg zitten door conclusies te trekken die bezijden de waarheid is, die alleen met de geest kan worden beleefd en geweten. Al met al is dit een groeiproces, een ontdekkingsreis.

Hieronder heb ik een kaart gemaakt, geïnspireerd op een bestaande kaart in het Engels. Hieronder vermeld ik een aantal wijzen om de Muladhara en helen en in evenwicht te brengen. je vindt het terug op de kaart.

Algemene info
Het energiecentrum aan de basis van onze wervelkolom, sluit aan bij gegrond zijn en met ons instinct om te oeverleven. Als de chakra uit balans is, hebben we weinig energie, en zijn we niet verbonden met onszelf en anderen en worden snel boos.
Als de Muladhara in balans is voelen we ons zeker, stabiel, vol gezondheid en vitaliteit. Hieronder vind je manieren om de Muladhara te genezen.

Positieve affirmaties
Positieve affirmaties zijn woorden die je te jezelf spreek om jezelf te vertellen wie je werkelijk bent. Om ook te bevestigen wat je in wezen bent, vrij van alles wat ooit door anderen over je is gezegd. Daarmee wordt je ware ik zichtbaar. Zeg deze dingen tegen jezelf met de volle overtuiging. Dat kan je doen als je in de spiegel kijk en/of in meditatie!

Ik ben veilig, ik ben gegrond, ik ben deel van de wereld, ik heb wat ik nodig heb. Ik ben daar waar ik moet zijn, ik heb vrede met mijn omgeving, met mensen en situaties die optreden. Ik heb meer vertrouwen en minder angst.

Visualisaties
Visualiseren is je innerlijk een voorstelling maken, door je sterk te concentreren wordt dit werkelijkheid en gaat er van binnenuit een verandering, een groei, een transformatie voltrekken. Dat wat ‘onzichtbaar’ is wordt zichtbaar.

Stel je een lotusbloem voor aan het uiteinde van je wervelkolom die uitrolt. Sta de energie toe in je lichaam te vloeien als je inademt. Doe dit bij iedere inademing, totdat je lichaam volledig is opgeladen.

Edelstenen
Edelstenen lijken op gestolde energieën die omgezet zijn in vaste massa. Er worst gezegd dat edelstenen ‘portalen’ zijn, een ‘geheugen’ van de metafysische werkelijkheid. de gevoelige, spirituele mens zal ‘weten’ welke van de volgende (edel)stenen of mineralen je helpen je Muladhara te genezen en in balans te brengen. Advies vragen aan een betrouwbaar persoon kan ook helpen, we leven niet alleen en de ervaringen en inzichten van anderen kunnen ons helpen in dit proces. Dit is slechts een greep uit de vele edelstenen, mineralen of kristallen.

Hematiet, bloedkoraal, robijn, chalcedoon, rode jaspis en rookkwarts.

Voeding
Voeding met een rode kleur is perfect afgestemd op je Muladhara. Vanwege de kleur hebt het om de Muladhara te versterken, te helen, te voeden en in balans te brengen. Hieronder volgen enkele groeten en vruchten. Rode groenten, appels, bonen, tomaten, aardbeien, kersen, granaatappel, lombok, radijs, watermeloen.

Aromatherapie
De Muladhara wordt geassocieerd met onze reukzin. Aromatherapie is een prima manier om je reukzin te bevorderen. Essentiële etherische oliën die je kunt gebruiken zijn: patchoeli, Cederhout, gember, rozenhout, kruidnagel en zwarte peper. Je kan ook geurkaarsen of wierook gebruiken met dezelfde ingrediënten.

Geluidstherapie
De gronding geluidsassociaties:
– Matra: Lam
– Muzieknoot C
– Frequentie 256 Hz
– Donder

Chakra Mudra
Een Mudra is een handpositie die je in contact brengt met een chakra, en ook voor andere doeleinden wordt gebruik. Deze Mudra heet de Gyan Mudra. Laat de top van je duim en wijsvinger elkaar raken. Sluit je ogen en focus op de plek van je Muladhara chakra, die zich bevindt in je stuit op staartbeentje. Zing de klank LAM en hanteer de noot C.

Yoga poses
Lees hier welke Yoga Asana’s je kan doen om je Muladhara te stimuleren en helen. Doe je nog niet aan Yoga, zoek dan een goede school. Yoga is een weg, geeen hobby of iets wat je alleen uit boekjes of van internet kan leren. Yoga is een levensweg en niet iets wat je ‘ even doet’. Doe deze Yoga asana’s om de gronden, te stabiliseren en in contact te komen met de stuitchakra.

Doe deze routine iedere keer als je het nodig vindt of probeer het twee keer per week als je opstaat en naar bed gaat. Het zal je Muladhara bekrachtigen en je zult de voordelen ervan ervaren.

Reflexologie
Masseer deze gebieden de energie te stimuleren in de Muladhara chakra; op de arm, een vinger breedte onder de basis van de pols. Op de voetzool, de binnen- en buiten randen van de voet. Start met rechts.

Heling met de natuur
Het element geassocieerd met de Muladhara is aarde, ga dus simpelweg naar buiten en ervaar dat de geluiden en de geuren van de natuur een positief effect hebben. Ga op het gras zitten, onder een boom en sta jezelf toe deze aardse energieën tot je te nemen.

Hieronder vind je een kaart. je mag  heb uitprinten in een map doen of aan de muur hangen, zodat je telkens wanneer je ervaart dat je Chakra uit balans is aan de hand van deze methode je chakra kunt stabiliseren en helen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.