Waarom een voetenchakra?

1 Pair Voet -Wortel Chakra. Het icoon is door mijzelf ontworpen

Het viel mij op bij de bestudering van de chakra’s dat er een belangrijke chakra ontbreekt. Dit was al een gedachte die bij mij opkwam: hoe zit het met de voeten? Als alle chakra’s namelijk geassocieerd worden met de wervelkolom, dan zou de hoogste chakra de Ajna zijn, de derde oog chakra, want deze ligt op de hoogte van de atlas en de draaier, dan zou de Sahasrara ook niet behoren tot de chakra’s, want de Ajna bevindt zich ter hoogte van het eindpunt van de wervelkolom. De Sahasrara, die gelegen is op de fontanel, is niet verbonden met de wervelkolom. Als deze zich bevindt op het hoogste punt van ons lichaam, zou er ook nog een chakra moeten zijn op het laagste punt van ons lichaam. Dat betekent dat er ook een voetchakra is. Binnen de Reiki wordt deze chakra ook veelvuldig genoemd (zie onderaan het bronnenmateriaal, van dit deel en aan het einde van deel 2).

Ook in het uitzonderlijk goede boek van Anodea Judith, het Werkboek Chakra vinden we op pagina 50: ‘Meestal begint Kundalini bij de voeten of aan de onderkant van de wervelkolom, om zich vervolgens naar boven te bewegen’.
En op pagina 62: ‘…door de benen naar je voeten en vervolgens naar buiten…herhaal dit proces totdat je het gevoel hebt en het proces zich moeiteloos van boven je kruin tot de grond onder je voeten voltrekt.’
Zie Werkboek Chakra van Anodea Judith

Eigenschappen

Waarom lijkt het dat voeten binnen het Hindoeïsme als onrein of smerig worden gezien? Er wordt over de ‘mindere of lagere’ chakra’s gesproken, degene die zich onder het niveau van de stuit, de Muladhara chakra, bevinden. Dit is het gebied van wat de lagere chakra’s, of Tala chakra’s wordt genoemd. De voetzolen worden geassocieerd met smerigheid, moord en de laagst mogelijke zonden.

Deze Tala chakra’s worden geassocieerd met de negatieve, dierlijke aard van ons menselijk karakter. Deze zeven chakra’s zijn afgestemd op de 7 onderste lichaamsdelen of Paatala, net boven de hel (onder de aarde)  of Naraka. In deze gebieden van duisternis, die Talas genoemd worden, beheerst het Ego de zintuigen, wat leidt tot overdaad en het plegen van de dodelijke zonden. Bron: Spiritualserenity.

Binnen deze gedachten over deze Tala chakra’s wordt het lichaam vanaf de Muladhara met minachting beschreven, en geassocieerd met demonen. Toch als je zoekt op fora, lijkt dit toch tegen te worden gesproken. Ziehier twee citaten:

 1. Het ontwikkelen van goede ideeën of om ze te voltooien
 2. Manifesteren (in fysieke vorm) van wat je wilt
 3. Stabiliteit in je emoties
 4. Een goede nachtrust
 5. De basis van lichamelijke en geestelijke genezing

De energiecentra van de voeten

De energiecentra van de voeten zijn de fysieke verbinding van ons lichaam met de aarde. De voetenchakra’s linken ons energiek op de planeet en resoneren met de frequentie van de energie van de aarde, en uiteindelijk ook met het universum. Dit is de plaats dat waar je werkelijk kan aarden. De stuit is basis van de rug, de benen en de voeten fungeren als een ‘haak’ in deze planeet. We ervaren ook een gevoel van lichaam-wezen-ruimte-tijd door de relatie die wij in ons leven met de aardbodem en hierdoor ervaring ontwikkelen in het manifesteren op aarde. Ons lichaam en de aarde zijn in een relatie voor de tijd die wij hier besteden in ons lichaam.

Het linkerbeen en de voet zijn energiek heel anders dan onze rechtervoet en been. Beide voeten bieden een verbinding naar de aarde maar dit elk op een unieke manier voor ons doen. Het linkerbeen is zich bewust van de toekomstige ruimte-tijd en ontwikkelt een pad of een doel met die verbinding. Uw leven is een uitdaging met betrekking tot ruimte-tijd in de vorm van inkomende energie is door de linker voet en been. De chakra van de linkervoet benut plaatsen, gebeurtenissen en situaties als mogelijkheden: deze mogelijkheden bieden zich aan als informatie over waar en hoe je wilt verbinden met de bodem om te kunnen aarden. Wij ervaren dit door middel van dingen, plaatsen of gebeurtenissen, en worden beïnvloed door de natuur, het huis, en en daarmee geassocieerde energie. De linkervoet chakra maakt verbinding door te schatten hoe of waar we verbinding willen maken. De enkel geeft het been en voet een fundament voor een ja of nee als beschikbare keuzen. De linker voet omarmt de keuze, terwijl de knie inzicht in de overwegingen biedt, en de dij alle herinneringen van emotionele relevantie bewaart voor wat wij willen worden en hoe wij wandelen in het leven. Dit alles wordt opgebouwd door middel van ons lichaamsbewustzijn en de dynamiek van onze wandel. Wij plaatsen onze linkervoet in de ruimte- en energievereisten van de toekomst of waar we naartoe willen en trekken energie ons leven binnen, door te bepalen wat ons bekend is op dat moment in de tijd.

De rechtervoet en been doen het tegenovergestelde van links. De rechtervoet beslist waar precies waar je je energie in steekt en door dit te doen wordt onmiddellijk het ruimtetijd bewustwording uit het verleden duidelijk. We zetten onze rechtervoet in de werkelijke ruimtetijd door middel van de informatieverstrekking vanuit het linkerbeen en voet. We maken verbinding met de plaatsen in ons leven die zinvol voor ons waren door de rechtervoet. Het is het werkelijke ‘doen’ van deze actie die bepaalt waar we zijn in elk moment.

Richting en aandacht

Klik voor een grotere afbeelding

Als je aandacht aan je voeten besteedt en ze richting en aandacht geeft begeleidt je ze op de best mogelijke energieroute beschikbaar voor jou en je levensreis. Het is goed vergelijkbaar met een GPS; weten wat je huidige locatie is en je mogelijke bestemming overwegen en de voeten de best mogelijke route uit laten zoeken. Onderschat nooit de kracht van aandacht besteden aan je locatie en bestemming, en zet je voeten in voor deze doelstelling voor maximale effectiviteit. Zelfs GPS-systemen bieden niet altijd de optimale route, omdat de satelliet verbinding niet altijd beschikbaar is. Maak een keuze en overweeg vervolgens alternatieven. Wees niet te haastig significante wijzigingen aan te brengen, ga in op de dynamiek, geduld is de deugd, en succes met aandacht zullen je beloning zijn. Weet dat er altijd vele wegen zijn die leiden tot een mogelijke uitkomst met betrekking tot je reis.

Deblokkeren genezen van je voet Chakra

Soms voel je je een beetje zweverig, losgekoppeld van jezelf, ‘ongegrond’. Het antwoord hierop is ‘aarding’ oftewel jezelf een ‘vliegverbod’ opleggen.

De stroom van energie gaat van chakra naar chakra en de voet chakra is een belangrijk centrum omdat we hiermee energie uit de aarde voor ons chakra-systeem putten. Voet chakra’s zijn niet alleen de belangrijkste centra van vitaliteit en aarding, maar ook centra van ontgifting, zijn zoals energie van bovenste chakra’s reist van het hoogste niveau (de Sahasrara of Kruin of Fontanel chakra) van chakra’s en vervolgens naar beneden in de aarde waar de energie is worden gerecycled. Een onevenwichtige (geblokkeerde) voet chakra zal mensen negatief beïnvloeden, en wordt een portaal van psychische aanvallen, met name aardgebonden geesten.

Als u een van de volgende symptomen ervaart kan uw voetchakra worden geblokkeerd.

 1. Gevoel losgekoppeld en gedesoriënteerd te zijn
 2. Je geneest langzaam.
 3. Je hebt last van slapeloosheid.
 4. Je voelt je verward en het alsof je niet gemakkelijk kan trainen zoals je zou willen.
 5. Je kan niet focussen, vooral bij meditatie of andere vormen van spirituele verbinding, zoals Yoga of Reiki.
 6. Je bent vol ideeën en creativiteit maar je kan niet beslissen of niet komen van concept tot voltooiing.
 7. Je lijkt te verliezen en hebt geen baat bij alternatieve geneeswijzen zoals Reiki of acupunctuur, want het heeft slecht kort effect.
 8. Je hebt last van nachtmerries.
 9. Je voelt je uitgeput, zelfs na een goede nachtrust.

Wanneer je voet chakra is geopend en geactiveerd helpt het je evenwichtig te zijn en geeft het energie aan alle andere chakra’s in je lichaam.

Verbinding met moeder aarde

Ga met blote voeten op de grond staan en stel jezelf voor als een sterke, goed geaarde boom, met de wortels stevig in de aarde en verbind je energie met de energie van het centrum van de aarde. Voel de energie van moeder aarde omhoog stromen door uw voeten, dit opent je en heft de blokkades op.

In termen van initiatie, volgens oude tradities, zijn de voeten het allerlaatste stadium voordat men in verschillende wijsheidsscholen kan afstuderen, omdat ze gerelateerd zijn aan de 12e stadium. Symbolisch is het 12e stadium gekoppeld aan het 12e teken van de dierenriem, namelijk vissen. Het is geen verrassing te bemerken dat de voeten het deel van het fysieke lichaam zijn die verband houden met het laatste teken van het wiel van de dierenriem. Het is geen verrassing om zaken met elkaar te verbinden en beseffen dat het symbool van de christelijke jaartelling de vis is. Het betekent dat iedereen die voldoet aan de door deze  vereiste proeven heeft doorstaan, mag staan op de eigen twee voeten als een volledig zelfstandige en volmaakte mens.

Er wordt gezegd dat Christus Jezus tijdens het laatste avondmaal, de ceremonie die bekend staat als het wassen van de voeten voor zijn apostelen uitvoerde. Dit is een van het meest belangrijke sacrament van liefde en toewijding van een meester aan zijn leerlingen: de laatste van de christelijke inwijdingsrituelen.

De voetenchakra’s zijn geen gemeenschappelijk energiecentra. Het gaat niet alleen om de energie van het aarden en het manifesteren van onze levensdoelen, maar zij behouden ook de herinneringen van de vele paden die onze ziel op aarde heeft doorlopen op onze levensreis.

De plek van de voetenchakra’s

De voetenchakra’s bevinden zich in de holte van de voet, aan de binnenzijde. Dit is een gevoelige plek. Eigenlijk is het één chakra, verdeeld over beide voeten, als je je voeten tegen elkaar zet, dan vormt die ronding één ronde plek, die als het ware een portaal vormt om energie af te voeren en op te nemen. Dat is de plek waar negatieve energie uit ons kan stromen naar de aarde en waar positieve energie uit de aarde kan worden opgenomen.

Hoe je je voetchakra in balans kan brengen

Voel je dat het is moeilijk om waar te maken wat je wilt in je leven? Heb je soms het gevoel vast te zitten of niet zeker te weten waar je naartoe wilt in de toekomst? Voel je je soms verloren en ondervindt moeilijk dingen voor elkaar te krijgen? Stel je bent in staat om je te manifesteren en datgene te bewerkstelligen wat je wilt! Stel dat je een sterk gevoel hebt van geaard en gericht te zijn! Stel je een leven voor vol vertrouwen en dat je voeten stevig op de aarde staan. Je bent ervan overtuigd van waar je bent op dit moment en weet dat je op je pad wordt geleid. Wat als je dingen op tijd gedaan kan krijgen en een efficiënte wijze?

Chakra balans technieken die je daarbij helpen

Chakra’s zijn centra van ronddraaiende energie, of portalen op het gebied van je energie. Als een chakra geblokkeerd is, kan energie niet vrijelijk stromen. Dit ongemak van energiestromen kunnen zich  manifesteren als specifieke,  fysieke, emotionele en mentale problemen, afhankelijk van de ongebalanceerde chakra.

De voet chakra, bevindt zich aan de onderzijde van de voeten. Deze chakra is eigenlijk de eerste verdieping van de Grondchakra, gelegen aan de uiteinde van het stuitje. Je grondchakra heeft betrekking op overleven, veiligheid en stabiliteit. Wanneer je dat fundament mist, voel je je ongegrond en verloren. De voetchakra is een belangrijk energiecentrum dat je ondersteunt om staande te blijven en in je eigen waarheid te leven.

Verwijzingen:

 1. Werkboek Chakra, Anodea Judith, ISBN 9789401302067
 2. http://www.chinabuddhismencyclopedia.com/en/index.php/Tala_Chakras
 3. http://www.jrohealing.com/the-energy-centers-of-the-feet/
 4. https://www.spiritualserenity.com/single-post/2017/03/08/Lower-or-Tala-Chakras
 5. Power of Chakras, Susan G. Shumsky ISBN 9781601632906
 6. http://natbwellbeing.com/unblocking-and-healing-your-foot-chakra/
 7. http://humanityhealing.net/2011/04/the-forgotten-chakras-the-feet/
 8. http://www.ashtarcommandcrew.net/profiles/blogs/the-forgotten-chakras-the-feet
 9. http://www.marcibaronclears.com/balance-foot-chakra/
 10. http://www.list-of-birthstones.com/healing-energy/foot-chakra.php
 11. https://tuningintospirit-wordpress-com.cdn.ampproject.org/c/s/tuningintospirit.wordpress.com/2016/09/26/foot-chakras/amp/
 12. http://www.michellevidler.com/single-post/2017/02/15/Do-You-Have-A-Blocked-Foot-Chakra

2 Thoughts to “Chakra 1 Pair – Voetenchakra deel 1”

 1. Vaak kennen mensen maar de 7 basis chakra’s. En dat is spijtig. Je hebt er zoveel meer. Daarom ben ik ook blij dat u daarover schrijft. Men noemt ze dan ook de kleine chakra’s.
  De eerste zoals je het beschrijft leer je eigenlijk maar kennen als je met Reiki in aanraking komt. Of door de kundaline te gaan bestuderen.
  Niet alleen in het hindoeïsme vindt men voeten onrein en smerig. Ook gewone mensen vinden hun voeten smerig en lelijk en durven die nauwelijks aan te raken, juist wanneer het nodig is. En een voet vertelt zoveel over het lichaam maar nu wijd ik uit van u tekst.
  Men zou de voeten als een godsgeschenk moeten zien. Daarom zal je in religieuze boeken altijd zien dat ze de voeten aanraken en zelfs zoenen.

  Voor mensen die verder willen gaan in chakra’s heb je dit weer mooi beschreven. Hoop dat ik van u nog veel mag lezen in verband met chakra’s. Al ken ik er heel wat over.

  Aum Shanthi

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.