JARENLANG heb ik die uitspraak gehoord. Jezus is het antwoord. Waarop? For Gods sake! Ik heb geen antwoord gehoord, want men wist nog niet eens op welke vraag ik antwoord wilde horen. Ik verlangde gewoon naar liefde en acceptatie. Weet je. Iedereen zegt het van zijn eigen, patriarchale, vrouwonvriendelijke god, bijvoorbeeld: ‘allah is het antwoord’, zo lust ik ze nog wel, maarnietheus. Het antwoord waarom onschuldigen worden vermoord? Omdat deze godsdienst zijn volgelingen de opdracht geeft mensen te vermoorden. Deze godheid is het niet waard te volgen. en alle anderen die ‘offers’ eisen. De Moloch van vroeger? Ach, hij heeft vele namen, met hetzelfde mensenverslindende bloeddorst, de ultieme vampiergod, die zijn volgelingen zijn oorlogen instuurt. En alle, van testosteron stijf staande mannen laten zich sturen in die orgie van bloeddorst, onrecht en verkrachtingen. Onze geschiedenisboeken staan er vol mee: heilige oorlogen, heksenvervolgingen, kettervervolgingen. You name it. Onze schaamteloze geschiedenisboeken, waar elk spoor van vrouwen ontbreekt omdat zij, het allermeest, de dupe waren (en nog zijn, al dan niet met Boerka) van door testosteron gedreven (religieuze) fanatiekelingen. De celibatairen voorop, omdat ze ‘het’ niet mochten, en zij het leven van de onwillige Eunuch kozen, maar zich ondertussen heimelijk aan kinderen vergrepen (en nog).

Weet je, die god de men aanprijst is eigenlijk gewoon een mens. Het is de afgod die leiders aan de top hebben opgericht, ten bate van hun doeleinden. Macht, geld en ongebreidelde seks met talloze vrouwen die gedwongen worden zich aan te bieden aan de ‘selfmade god’. Het is geen god, nee, leiders bouwen zich een koninkrijk, ze weten mannen voor zich te winnen die achter hen staan, en de vrouwen houden ze onder de duim onder het mom van een godheid. Dan worden er nog andere religieuze ideeën geboden: Het offer van celibaat, zelfverloochening, wantrouwen in jezelf. Een god die je met een schuldcomplex opzadelt, omdat hij je gemaakt heeft en het verkloot heeft? Als god homo’s haat, dan is het een sadist, hij maakt je met je geaardheid, je transgendergevoelens en veroordeelt je. Nee, zo’n godheid hoef ik niet. Dank je wel, houdt hem maar lekker en ook dat domme antwoord. ‘Jezus is niet het antwoord’, op mijn ellende, mijn twijfel, mijn gebrokenheid, mijn onbeantwoorde vragen? Mijn verlangen om gelukkig te zijn? Zijn volgelingen vinden het leuk om op elke vraag ‘Jezus’ te antwoorden. Het spijt mij om het te zeggen, maar ik heb geen raardere snuiters ontmoet dan mensen die overal op moeten antwoorden met een tekst, en dat geldt voor alle discipelen van andere godsdiensten ook. Heb je een vraag, antwoorden ze: Jezus, Krishna, allah, boeddha, Satan, Bassie en Adriaan of de Grote Oeloeboeloe.

Ik geloof wel dat er een God is. Maar in noem haar of hem gewoon liefde. Ik vind dat in vriendinnen en vrienden terug, met compassie, mensen waar je normaal mee kan praten. Lieverds die je omhelzen, knuffelen, zeggen: ik hou van jou. Mensen waarmee ik kan praten over verlangens, dromen, seks, school, verliefdheid, esoterie en spiritualiteit. Ik heb in hen, in een in het bijzonder, echte liefde gevonden. Normale mensen, geen malloten die met teksten strooien. Mensen in wie ik echt liefde zie, God zie. Als ik dat zie, bemerk, dan weet ik dat deze aarde niet verkloot is. God wat vind ik zulke mensen lief! Weet je, het grootste deel van hen zijn vrouwen. Ik ben gek op vrouwen. Ik zou willen dat ik op Lesbos geboren was, als een wedergeboorte van Sappho. Daar vind ik liefde. Ook sommige jongens zijn lief hoor, maar dan alleen platonisch. Ik mag ze best knuffelen, omhelzen, maar mijn liefde gaat naar vrouwen uit. Ik heb toch een antwoord gevonden op mijn hunkering: een vrouw.

Lees mijn lofzang op de vrouw in: ‘Vrouw o vrouw, jij heerlijk wezen‘ op mijn andere weblog Domynikha Schrijft (onder een andere pseudoniem).

Jezus is het antwoord? Jezus heeft wel liefde laten zien naar de gemarginaliseerden, en Liefde is het antwoord. Heerlijke, knuffelige, zalige liefde. Dat is universeel, daarvan spraken de filosofen en de (betere gedeelten uit de) wereldgodsdiensten. Liefde en barmhartigheid. Dat is tenminste een concreet antwoord op de vraag: Ben ik geliefd? Ben ik van betekenis? Is er iemand die van mij houdt? Dan is er die typische vrouwelijke, moederlijke, beminnende, strelende, omarmende liefde. Misschien is (de invloed van) de vrouw wel het antwoord op een wereld die uit balans is, omdat mannen het alleenrecht hebben ingepikt op alles. Mannen zijn soms verwende kleuters die in alles altijd hun zin hebben gekregen. De ergsten zijn wereldleiders en fundamentalistisch-religieuze leiders. Het wordt tijd dat iemand de microfoon uitzet als zij hun hatelijke speeches of preken houden. Dan komen de vrouwen binnen en knuffelen even iedereen, en de leider druipt af naar zijn hok. Hij kan zijn boodschap niet meer kwijt. Praktische liefde, dat is een antwoord op de Levensvraag: wat is liefde?

2 Thoughts to “Jezus is het antwoord? Wat was de vraag dan?”

  1. De mythische Jezus staat voor mij symbool voor de zelf-dood. In de zelf-dood verdwijnt het ik en verschijnt de Liefde. De afgoden welke men zo her en der aanbidt doen er niet toe. De gelovende mens schept er toch weer zijn eigen verhaal van.

    Maar de vraag is, wat is Liefde? Liefde is het opgeven van de wil. Ook de wil dat de fundamentalistisch-religieuze leiders hun mond houden.

  2. Ik geloof dat liefde geen opgeven van de wil is, maar juist de wil tot leven, het is mijzelf verliezen en terugvinden in de ander. De wil is de kracht in mij die mij beweegt iets te doen. Dat komt van binnenuit en is niet opgelegd, als wel is opgelegd, is het manipulatie. Ik geef die wil niet op vanwege ‘liefde’ 🙂 (zo van je mond houden ‘om de lieve vrede’
    En ja ik op hoop op een tijd dat fundamentalisten bekeken worden in musea, en waar mensen, half-brakend, weglopen.zeggende: ‘Dat was me toch wat in het verleden. Mensen die spraken over liefde, maar het tegenovergestelde deden. Dat was in de tijd van de duistere middeleeuwen die tot 2017 voortduurde. Maar dat is gelukkig voorbij.’

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.